Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Najlepsze wino do świątecznych potraw

Redakcja
Boże Narodzenie to czas spotkań. Aby uniknąć wpadki sprawdźcie ...
Boże Narodzenie to czas spotkań. Aby uniknąć wpadki sprawdźcie ... mat.prasowy
Boże Narodzenie to czas spotkań. Aby uniknąć wpadki sprawdźcie nasz mini przewodnik po świecie win.

Wybierając wino najczęściej zdajemy się na intuicję i zwykle wybór będzie trafny, ponieważ warto pić to, co po prostu nam smakuje. Sprawa się komplikuje, kiedy chcemy dobrać odpowiedni gatunek do konkretnych dań, szczególnie tak wyszukanych, jak te spotykane na świątecznym stole. Przedstawiamy kilka dobrych rad, które ułatwią winiarskie wybory.

Świąteczna degustacja win

Pierwszą zasadą jest dobór ciężkich win do ciężkich dań i na odwrót: im potrawa lżejsza, tym lżejsze wino powinno jej towarzyszyć. Kolejną regułą podstawową jest pilnowanie, aby w trakcie biesiadowania butelki były otwierane od najmłodszej. Odkorkowanie najstarszej przypadnie wtedy na zwieńczenie wieczoru.

W Wigilię na stole królują ryby. Doskonałym towarzystwem do tradycyjnego karpia czy śledzi będą wina ze szczepu riesling lub chardonnay. Z kolei wybierając chardonnay warto sięgnąć po pozycje z Nowego Świata, np. Leyda Chardonnay Single Vineyard Falaris Hill czy De Martino Estate Chardonnay Maipo Valley. Te wina sprawdzą się także w przypadku pierogów z różnego rodzaju farszem. Do tych dań możemy również zaproponować wina ze szczepu pinot noir czy monastrell.

Po Wigilii nadchodzi pełnia smaków mięsnych dań. Do tych ciężkich potraw najlepiej pasuje wytrawne wino czerwone, o cięższej teksturze, bogate w taniny.
Na pewno sprawdzą się szczepy cabernet sauvignon, malbec czy shiraz oraz ich kupaże.

Dla wielu osób święta to przede wszystkim słodkości: ciasta, desery i owoce. Do pierników, makowców, kutii oraz innych słodkości pasują lżejsze słodkie wina. Eksperci polecają na przykład węgierskie tokaje, wina musujące, a także silną reprezentację słodkich win z Bordeaux z Château Lange Sauternes na czele.

- Doskonałe wino, które pachnie suszonymi owocami, cytrusami i przyprawami korzennymi. Finał jest lekko orzechowy. Co ciekawe, świetnie pasuje też do pasztetu czy sera pleśniowego. Jest dowodem na to, że warto eksperymentować – mówi Aleksandra Bakunowicz ekspert ze sklepu Kondrat Wina Wybrane.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto