Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 16
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nasiona ogórecznika lekarskiego (Borago officinalis) to...
fot. Mareefe/pixabay.com

Najlepsze zioła na ból stawów, które łagodzą objawy zapalenia. Naturalne sposoby na bóle stawów z użyciem leczniczych roślin i składników

Olej z nasion ogórecznika

Nasiona ogórecznika lekarskiego (Borago officinalis) to cenny surowiec do pozyskiwania oleju, który dostępny jest najczęściej w postaci kapsułkowanej. Wyróżnia go wysoka zawartość kwasu gamma-linolenowego (GLA), wielonienasyconego kwasu tłuszczowego z rodziny omega-6. W jego skład wchodzi też związek, z którego powstaje GLA, w formie kwasu linolenowego.

W organizmie GLA ulega przekształceniu do prostaglandyn – grupy związków sygnalizujących stan zapalny, które regulują reakcje układu odpornościowego. W tym przypadku powstają jednak związki przeciwzapalne i przeciwnowotworowe, o działaniu rozluźniającym mięśnie naczyń krwionośnych, zapobiegające zakrzepom i usprawniających przekazywanie bodźców nerwowych.

Innym źródłem GLA jest olej z wiesiołka i nasion czarnej porzeczki. Związek ten działa też korzystnie na skórę, zwłaszcza w przypadku atopii.

Zobacz również

Gratka dla smakoszy. Kiermasz Produktów Regionalnych Festiwal Smaków w Galerii Olimp

NOWE
Gratka dla smakoszy. Kiermasz Produktów Regionalnych Festiwal Smaków w Galerii Olimp

Wyścig kolarski Gatta Prestige Race w Zduńskiej Woli. Wystartowało ponad 220 kolarzy!

NOWE
Wyścig kolarski Gatta Prestige Race w Zduńskiej Woli. Wystartowało ponad 220 kolarzy!

Polecamy

Idealna jajecznica na wiosnę. Sekret smaku tkwi w obróbce szparagów

Idealna jajecznica na wiosnę. Sekret smaku tkwi w obróbce szparagów

Turysta zarobił na lotnisku 3500 zł, jeszcze mu podziękowali. Też tak możesz!

Turysta zarobił na lotnisku 3500 zł, jeszcze mu podziękowali. Też tak możesz!

Ten napój jest zdrowszy niż oranżada. Poznaj przepis na smakowity kwas chlebowy

Ten napój jest zdrowszy niż oranżada. Poznaj przepis na smakowity kwas chlebowy