Tort w kształcie gigantycznej butelki szampana, klona droida BB-8, statku kosmiczneg, dinozaurów, maszyny do szycia, albo słodkiego misia? Dla Adama Mintusa, właściciela cukierni Czar Słodyczy – pracownia tortów artystycznych z Kalisza nie ma rzeczy niemożliwych.
Za wszystko odpowiadam osobiście i jeśli chodzi o zamówienie tortu w naszej pracowni to dzielimy je na dwie różne kwestie. Wygląd, i tu trzeba szczerze zaznaczyć – mało jest w naszych realizacjach projektów autorskich – w 99 % torty w naszej pracowni tworzą klientki i klienci. Pozostały 1% to dopiero nasza inwencja, kiedy mamy „wolną rękę”. Jeśli chodzi o smak to tutaj mamy „ustaloną” listę dostępnych w naszej pracowni wersji biszkoptów i przełożeń, z której klienci czerpią (niejednokrotnie dokonując zaskakujących roszad smakowych. Warto zaznaczyć, że wszystkie oferowane przez nas przełożenia to efekt propozycji i późniejszych zamówień moich klientek/klientów
– mówi Adam Mintus.
Nie tylko wygląd, ale i wyjątkowy smak
W pracowni powstają najróżniejsze torty, jeśli chodzi o wygląd jak i smak. Cukiernia jest w stanie przygotować torty bio, wegańskie i bezmleczne.
Bardzo często mamy zapytania o torty bezglutenowe, ale w związku z brakiem oddzielnej „linii produkcyjnej” uczciwie przygotowujemy takie torty, ale tylko dla osób będących na diecie bezglutenowej z wyboru, a nie w związku z jednostką chorobową taką jak np. celiakia
– wyjaśnia właściciel cukierni.
Urodziny rybki MiniMini i ślub Zamachowskich
Uzdolniony cukiernik podejmował się już kilkakrotnie niezwykłych realizacji.
Największą było przygotowanie słodkich stołów do siedziby telewizji Canal+ w Warszawie na obchody urodzin rybki MiniMini. Jeśli chodzi o realizacje najtrudniejsze to z pewnością były to torty na blisko 300 osób.
Najbardziej widowiskowe... to takie realizacje, które nie „przypominały wyglądem” tortów np. obracająca się makieta diamentu a w środku tort dla pary młodej czy torty w wybranym kształcie (tzw. 3D): robotów/statków z Gwiezdnych Wojen, maszyny do szycia, samochodów, czołgów, owadów a skończywszy na butelkach alkoholu
– wymienia Adam Mintus.
Z pewnością wielkim wyróżnieniem dla cukierni, było przygotowanie tortu na wesele Moniki i Zbigniewa Zamachowskich, które odbyło się w Pałacu Tłokinia.
To z pewnością najbardziej tajemnicza realizacja, którą wykonywałem. Do samego końca nie wiedziałem, dla kogo przygotowuję tort
– wspomina Mintus.
21 kwietnia II tura wyborów. Ciekawe pojedynki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?