Niesamowite torty z Kalisza. Wyglądają jak dzieła sztuki. ZDJĘCIA

Ewelina Samulak-Andrzejczak
Ewelina Samulak-Andrzejczak
fb/Czar słodyczy- pracownia tortów artystycznych
Udostępnij:
Te torty wyglądają zjawiskowo. Wypieki, które wyglądają jak prawdziwe dzieła sztuki powstają w pracowni Czar Słodyczy w Kaliszu. Często wyglądem nie przypominają tortów. Wyglądają zupełnie jak butelka, samochód, książka, zabawka czy nawet but, czyli to czego zażyczą sobie klienci. Zdolności artystyczne właściciela cukierni, Adama Mintusa są ogromne.

Tort w kształcie gigantycznej butelki szampana, klona droida BB-8, statku kosmiczneg, dinozaurów, maszyny do szycia, albo słodkiego misia? Dla Adama Mintusa, właściciela cukierni Czar Słodyczy – pracownia tortów artystycznych z Kalisza nie ma rzeczy niemożliwych.

Za wszystko odpowiadam osobiście i jeśli chodzi o zamówienie tortu w naszej pracowni to dzielimy je na dwie różne kwestie. Wygląd, i tu trzeba szczerze zaznaczyć – mało jest w naszych realizacjach projektów autorskich – w 99 % torty w naszej pracowni tworzą klientki i klienci. Pozostały 1% to dopiero nasza inwencja, kiedy mamy „wolną rękę”. Jeśli chodzi o smak to tutaj mamy „ustaloną” listę dostępnych w naszej pracowni wersji biszkoptów i przełożeń, z której klienci czerpią (niejednokrotnie dokonując zaskakujących roszad smakowych. Warto zaznaczyć, że wszystkie oferowane przez nas przełożenia to efekt propozycji i późniejszych zamówień moich klientek/klientów

– mówi Adam Mintus.

Nie tylko wygląd, ale i wyjątkowy smak

W pracowni powstają najróżniejsze torty, jeśli chodzi o wygląd jak i smak. Cukiernia jest w stanie przygotować torty bio, wegańskie i bezmleczne.

Bardzo często mamy zapytania o torty bezglutenowe, ale w związku z brakiem oddzielnej „linii produkcyjnej” uczciwie przygotowujemy takie torty, ale tylko dla osób będących na diecie bezglutenowej z wyboru, a nie w związku z jednostką chorobową taką jak np. celiakia

– wyjaśnia właściciel cukierni.

Urodziny rybki MiniMini i ślub Zamachowskich

Uzdolniony cukiernik podejmował się już kilkakrotnie niezwykłych realizacji.

Największą było przygotowanie słodkich stołów do siedziby telewizji Canal+ w Warszawie na obchody urodzin rybki MiniMini. Jeśli chodzi o realizacje najtrudniejsze to z pewnością były to torty na blisko 300 osób.
Najbardziej widowiskowe... to takie realizacje, które nie „przypominały wyglądem” tortów np. obracająca się makieta diamentu a w środku tort dla pary młodej czy torty w wybranym kształcie (tzw. 3D): robotów/statków z Gwiezdnych Wojen, maszyny do szycia, samochodów, czołgów, owadów a skończywszy na butelkach alkoholu

– wymienia Adam Mintus.

Z pewnością wielkim wyróżnieniem dla cukierni, było przygotowanie tortu na wesele Moniki i Zbigniewa Zamachowskich, które odbyło się w Pałacu Tłokinia.

To z pewnością najbardziej tajemnicza realizacja, którą wykonywałem. Do samego końca nie wiedziałem, dla kogo przygotowuję tort

– wspomina Mintus.

Q&A z Robertem Kubicą

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie