Szlak Kulinarny "Kaliskie Smaki" powstał w maju 2016 roku skupiając restauracje, agroturystyki i lokalnych producentów serwujących dania tradycyjne, tworzone z najlepszych lokalnych produktów. Głównym celem Kaliskich Smaków jest promocja wyrobów i przetworów żywnościowych, dań i potraw regionalnych związanych z dziedzictwem kulinarnym regionu.
Aktualnie członkami Szlaku jest 11 podmiotów, które w swojej ofercie posiadają dania oznaczone specjalnym logo Szlaku Kulinarnego „Kaliskie Smaki”. Wśród rekomendowanych przez powiat kaliski propozycji kulinarnych znajdują się m.in. regionalne prażuchy z kapustą w ofercie Agroturystyki Karczma Kaliska; gęś przeplatana boczkiem i lody na gorąco w płatkach z andrutów kaliskich, dostępne w Komoda Club Residence, pierożki z dziczyzną na szpinaku z sosem kurkowym oraz cielęcy kotlet mielony z buraczkami do degustacji w Pałacu Tłokinia. Ponadto w Hotelu Kristoff można skosztować comber z jelenia z puree ziemniaczanym i surówką, a pyszny biały barszcz z białą kiełbasą i przepiórczym jajem oraz smażona pierś z kaczki po wielkopolsku są dostępne w restauracji Dwór Stary Chotów. Oferta Zielnego Dworku w Czempiszu to pierogi ze szpinakiem. Również lokalne produkty cieszą się dużym zainteresowaniem wśród gości m.in. pyszne i chrupiące andruty kaliskie, domowy sok aroniowy i jabłkowy z Tłoczni Soków Płonka, żur pyszny tradycyjny z Piekarni Bułeczka oraz kiełbasa długa swojska oferowana przez Zakład Mięsny Tomasz Łucyk.
Podmioty chętne do przystąpienia do Szlaku muszą złożyć deklarację w Wydziale Promocji, Informacji i Obsługi Rady Starostwa Powiatowego w Kaliszu. Deklaracja oraz Regulamin Szlaku dostępne są na stronie internetowej powiatu kaliskiego
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?