Campionato Italia Pizza in Tour 2021 to jedne z najważniejszych zawodów dla pizzaiolo we Włoszech. Wśród jury zasiedli wybitni specjaliści w tej dziedzinie: m.in. Massimo Bruni - Mistrz Świata w pizzy in Taglio, Nicola Salvatore - Mistrz Włoch w pizzy pikantnej, Andrea Antoccia - Mistrz Świata w pizzy wegańskiej oraz Luca Sposetti - V-ce Mistrz Europy w pizzy klasycznej. Nasza polska reprezentacja została prze nich wyróżniona 8 pucharami, w tym nagrodzono ją 1. miejscem w klasyfikacji generalnej, w której Paweł Leszek zdobył tytuł najlepszego pizzaiolo Mistrzostw.
Ale to nie wszystko! Razem z wygraną zespół Tutti Santi zakwalifikował się do zawodów Campione dei Campioni (mistrzowie spośród mistrzów). Jest to elitarny finał, w którym biorą udział tylko najlepsi z najlepszych, rywalizując o tytuł Mistrza Włoch. Zawody odbędą się już w lipcu w Liguri.
- By jak najlepiej wypaść przed jury, zespół przygotowywał się przez wiele tygodni. Testowaliśmy różne smaki, zależało nam, byśmy mogli pokazać nie tylko mistrzowskie wykonanie ciasta na pizzę, ale by połączyć je z unikatowymi i wspaniałymi skarbami polskiej kuchni – komentuje wygraną Sergiusz Urbaniak, założyciel Tutti Santi i twórca reprezentacji.
Podczas Mistrzostw polscy reprezentanci chcieli przede wszystkim zaprezentować elementy polskiej kultury i kuchni z wykorzystaniem regionalnych produktów. Zwycięska pizza w kategorii Pizza regionalna to połączenie musu z ziemniaków i czosnku z wędzoną piersią z gęsi (produkt z tytułem Dziedzictwo Kulinarne Pomorza), ricottą, jabłkami smażonymi na maśle i flambirowanymi żubrówką. W kategorii pizza klasyczna zwyciężyła pizza z wędzonym Speckiem, carpaccio z buraka, granatem, orzechami i serem ricotta oraz wieloletnim octem balsamicznym redukowany z pure malinowym oraz świeżymi liśćmi szczawiku zajęczego.
Polscy zawodnicy chcieli pokazać się z jak najlepszej strony, dlatego przygotowali także zupełnie nową recepturę ciasta ziołowego z oliwą i koprem, a także połączyli polskie smardze z blanszowaną pokrzywą, Mozzarelą di Bufala, chipsami z boczku złotnickiego i pesto na bazie czosnku niedźwiedziego, podane na aromatycznym cieście z dodatkiem palonego siana i ziaren czarnuszki, która to kompozycja zwyciężyła w kategorii pizza alternatywna.
- Uwielbiamy włoską kuchnię, ale wiemy też, że nie tylko smak wpływa na to, jak odbieramy przyjemność z jedzenia – dodaje Paweł Leszek, zwycięzca Mistrzostw. – Równie ważna jest cała atmosfera, forma podania, czy doskonale dobrany trunek, dlatego zadbaliśmy o pełne doznania naszego jury i zostało to przez nie docenione.
Reprezentanci Tutti Santi to uczniowie wybitnego, nagradzanego na całym świecie Mistrza Włoch Valerio Valle, który wprowadzał ich w świat pizzy i cały czas jest dla nich mentorem i inspiracją do rozwijania swojej pasji. Pizzeria Tutti Santi, w której na co dzień pracują Kuba i Paweł, to jedyne miejsce w Polsce, w której można skosztować pizzy według receptury samego Mistrza Valle.
Kategorie, w których reprezentanci Polski zajęli 1. miejsce:
- kwalifikacja generalna Premio Triathlon
- najważniejsza konkurencja całych zawodów Pizza Classica
- pizza alternatywna Impasti Alternativi
- pizza regionalna Pizza Regionale
- konkurencja rozkręcania pizzy na czas Pizzaiolo+Veloce
Polub nas na FB
Widzisz wypadek? Coś cię zaniepokoiło? Chcesz się czymś pochwalić?
Pisz do nas na: [email protected]
lub zostaw nam wiadomość na facebooku
Obserwuj nas także na Google News
Strefa Biznesu: Dlaczego chleb podrożał? Ile zapłacimy za bochenek?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?