Przepis na koreańskie pączki prosto z gminy Brzeziny w sam raz na Tłusty Czwartek. Zrobisz je szybko i tanio

Ewelina Samulak-Andrzejczak
Ewelina Samulak-Andrzejczak
Te pączki są oryginalne, pięknie wyglądają i smakują, ale też są proste w przygotowaniu i tanie. Jeśli macie ochotę w tym roku zaskoczyć bliskich i przygotować nietuzinkowe pączki samemu w domu, to polecamy Wam przepis na koreańskie pączki z z blogu kulinarnego Katarzyny Rzepeckiej z gminy Brzeziny.

Autorka bloga twierdzi, że koreańskie kkwabaegi maja same zalety. Zużywa się do nich o wiele mniej żółtek niż przy tradycyjnych pączkach, są banalne w wykonaniu, bardzo smaczne i robią furorę wśród gości.

Do wykonania tych donatów kkwabaegi skusiła mnie prosta receptura. Jeżeli spojrzycie na listę składników, to zauważycie, że w składzie mamy tylko jedno jajko na 3 szklanki mąki! To bardzo oszczędna propozycja, zważywszy, że nasze rodzime pączki piecze się z ogromnej ilości często samych żółtek. No i otoczka – cynamon pomieszany z cukrem, mieszanka, którą osobiście uwielbiam do tego typu deserów, także nie jest wymagająca

– czytamy na blogu Katarzyny Rzepeckiej.

Pączusie koreańskiego pochodzenia mają piękny kształt i są podobne w smaku do naszych pączków kładzionych łyżką – są niczym bułeczki robione przez nasze babcie.

Oto receptura na zakręcone donaty – koreańskie Kkwabaegi:

Kkwabaegi – Składniki na 16 porcji:
3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) + do podsypywania
1 szklanka mleka
2 łyżki masła
drożdże suszone 7 g (jeżeli kupisz opakowanie 8 g to też będzie w porządku)
3 łyżki cukru
1 jajko
pół łyżeczki soli
olej do smażenia
4 łyżki cukru połączone z pół łyżeczki cynamonu do obtaczania gorących pączków.
Szklanka = 250 ml

Wykonanie:

W rondelku rozpuść masło. Zestaw z ognia, dodaj mleko, cukier i sól, oraz jajko. Za pomocą trzepaczki lub koziołka połącz składniki. Wsyp drożdże i odstaw na 10 minut. Po tym czasie zamieszaj i dodaj do mąki. Najpierw połącz składniki z mąką za pomocą łyżki, następnie wyrób dłońmi przez kilka minut, aby całość była jędrna, jednolita i powinna być gęsta. Uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 90 minut.
Gdy ciasto już wyrosło, uderz w nie pięścią i ponownie wyrób. Podziel na 16 podobnych wielkością części. Teraz każdą kulkę wałkuj dłońmi, tworząc pasek o długości około 30 cm. Połóż dłonie na końcach i zroluj wałeczek w przeciwnych kierunkach – skręć go. Kiedy chwycisz w palce końcówki, donat sam zacznie się zwijać. Zawiń go 3-4 razy i sklej końce. Dobrze jest na etapie nie używać za dużo mąki, a nawet pomoczyć lekko stolnicę.
Donaty zostawić do wyrośnięcia na 30 minut (w połowie czasu przewróć je na druga stronę, by równo rosły).

Na patelni z grubym dnem rozgrzej tłuszcz. Gdy olej osiągnie odpowiednią temperaturę (ja sprawdzam zawsze ziemniakiem – jeżeli zacznie się smażyć, jest dobrze), wkładaj partiami kkwabaegi i smaż na niedużym ogniu, rumieniąc pączka po obu stronach na złoty kolor. Wyjmuj łyżką cedzakową, odsącz papierem i od razu jeszcze gorące obtaczaj w cukrze.

Jeśli macie ochotę na więcej przepisów na pączki lub inne potrawy, zachęcamy do odwiedzenia bloga Pani Katarzyny. Blog kulinarny Katarzyny Rzepeckiej

Zobacz zjawiskowe torty z pracowni tortów artystycznych w Ka...

Rząd podjął decyzję w sprawie obostrzeń.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie