Przepisy na pyszne ciasta i dania na Święta Wielkanocne od blogerki kulinarnej z gminy Brzeziny
Babka Tulipan
Babka Tulipan – składniki:
Keksówka około 38 – 40 cm
200 g masła
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (1 łyżka)
1 i 1/3 szklanki drobnego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 jajek średniej wielkości
2 szklanki mąki pszennej tortowej
pół szklanki oleju
1 opakowanie budyniu waniliowego (wykorzystujemy proszek)
1 opakowanie kisielu wiśniowego (wykorzystujemy proszek)
2 łyżki niebieskiego maku
2 łyżki kakao.
Babka Tulipan – wykonanie:
1. Miękkie masło ucieramy z cukrami na puch. Następnie dodajemy jedno po drugim żółtka. Gdy są wmiksowane, stopniowo dolewamy olej, oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy tylko do połączenia. Pamiętamy o tym, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
2. Białka jajek miksujemy na sztywną masę. Następnie za pomocą szpatułki dodajemy ją stopniowo do masy, która teraz jest jeszcze gęsta. Najlepiej zrobić to w trzech lub czterech rzutach. Gdy jedna cześć będzie wmieszana, dopiero dodajemy kolejną.
3. Ciasto dzielimy na cztery mniej więcej równe części. Do każdej dokładamy jeden z czterech dodatkowych składników, które mają nadać odmienności warstwom. I tak dokładamy do jednej części mak, do kolejnej proszek budyniowy, proszek od kisielu, oraz do ostatniej kakao. Delikatnie mieszamy do połączenia.
4. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy do niej przygotowane warstwy. Tak naprawdę kolejność nie jest tutaj zobowiązująca, ale ja zawsze zaczynam od czerwonej, następnie kładę brązową, kolejno jasną i na koniec makową warstwę, by jak najbardziej upodobnić wypiek do tulipana. Gdy masy są już wyłożone, bierzemy nóż i nacinamy surowe ciasto wzdłuż środka.
5. Babkę pieczemy 70 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotowość najlepiej sprawdzić patyczkiem – musi być suchy. Wierzch tulipana na czas pieczenia okrywamy folią aluminiową, aby się nie spiekł.