Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Babka Tulipan – składniki:...
fot. Katarzyna Rzepecka

Przepisy na pyszne ciasta i dania na Święta Wielkanocne od blogerki kulinarnej z gminy Brzeziny

Babka Tulipan

Babka Tulipan – składniki:
Keksówka około 38 – 40 cm

200 g masła
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (1 łyżka)
1 i 1/3 szklanki drobnego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 jajek średniej wielkości
2 szklanki mąki pszennej tortowej
pół szklanki oleju
1 opakowanie budyniu waniliowego (wykorzystujemy proszek)
1 opakowanie kisielu wiśniowego (wykorzystujemy proszek)
2 łyżki niebieskiego maku
2 łyżki kakao.


Babka Tulipan – wykonanie:
1. Miękkie masło ucieramy z cukrami na puch. Następnie dodajemy jedno po drugim żółtka. Gdy są wmiksowane, stopniowo dolewamy olej, oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy tylko do połączenia. Pamiętamy o tym, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.

2. Białka jajek miksujemy na sztywną masę. Następnie za pomocą szpatułki dodajemy ją stopniowo do masy, która teraz jest jeszcze gęsta. Najlepiej zrobić to w trzech lub czterech rzutach. Gdy jedna cześć będzie wmieszana, dopiero dodajemy kolejną.

3. Ciasto dzielimy na cztery mniej więcej równe części. Do każdej dokładamy jeden z czterech dodatkowych składników, które mają nadać odmienności warstwom. I tak dokładamy do jednej części mak, do kolejnej proszek budyniowy, proszek od kisielu, oraz do ostatniej kakao. Delikatnie mieszamy do połączenia.

4. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy do niej przygotowane warstwy. Tak naprawdę kolejność nie jest tutaj zobowiązująca, ale ja zawsze zaczynam od czerwonej, następnie kładę brązową, kolejno jasną i na koniec makową warstwę, by jak najbardziej upodobnić wypiek do tulipana. Gdy masy są już wyłożone, bierzemy nóż i nacinamy surowe ciasto wzdłuż środka.
5. Babkę pieczemy 70 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotowość najlepiej sprawdzić patyczkiem – musi być suchy. Wierzch tulipana na czas pieczenia okrywamy folią aluminiową, aby się nie spiekł.

Zobacz również

Młodzi filmowcy kręcą film pod Prudnikiem. PRL przez różowe okulary

Młodzi filmowcy kręcą film pod Prudnikiem. PRL przez różowe okulary

Robota w Żaganiu szuka człowieka! Sprawdźcie najnowsze oferty 25-04-2024

Robota w Żaganiu szuka człowieka! Sprawdźcie najnowsze oferty 25-04-2024

Polecamy

Tajemnicza grota z muszli. Nie uwierzysz w to, jak wygląda wewnątrz!

Tajemnicza grota z muszli. Nie uwierzysz w to, jak wygląda wewnątrz!

Smakuje i wygląda jak znany batonik. Zrobiłam raz, a rodzina co tydzień prosi o nowe

Smakuje i wygląda jak znany batonik. Zrobiłam raz, a rodzina co tydzień prosi o nowe

Assassin's Creed Hexe to nowa, mroczna odsłona serii. Co już wiemy?

Assassin's Creed Hexe to nowa, mroczna odsłona serii. Co już wiemy?