Przepisy na pyszne ciasta i dania na Święta Wielkanocne od blogerki kulinarnej z gminy Brzeziny
Babki z puszek na Wielkanoc – ukraińska paska
Babki z puszek – składniki:
6 pustych puszek
masło do wysmarowania foremek
papier do pieczenia
450 g mąki pszennej 550-750
1 rozklepane jajo
2 opakowania suchych drożdży 14 g
240 ml letniego, pełnego mleka
50 g masła
szczypta soli
pół szklanki cukru pudru do ciasta
100 g rodzynek
dwie łyżki kandyzowanych skórek z cytrusów
pół szklanki cukru pudru do lukru
2 łyżki soku z cytryny
kolorowa cukrowa posypka.
Babki z puszek – wykonanie:
Puszki dokładnie umyć, wysuszyć i posmarować w środku masłem. Wyłożyć je papierem do pieczenia, tak, aby jego brzegi wystawały na zewnątrz.
Do miski przesiać mąkę, cukier puder i dodać miękkie masło. Wetrzeć je koniuszkami palców, by wchłonęło w mąkę. Dołożyć do miski suche drożdże, wymieszać. Wlać letnie mleko i roztrzepane jajo. Wyrobić, aż ciasto będzie plastyczne i jednolite. Dołożyć rodzynki i skórki cytrusowe, jeszcze raz przerobić. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę pod lnianą ściereczką.
Po godzinie uderzyć dłonią i jeszcze raz przerobić. Zostawić jeszcze na pół godziny.
Ponownie wyrobić, podzielić na 6 części. Każdą część włożyć do puszki (powinny być ponad pół jej wysokości) i wstawić do piekarnika na najniższy jego poziom. Najpierw włączyć piec na 40 stopni, aby jeszcze podrosły, a gdy zaczną wychodzić z puszek, podkręcić moc na 180 stopni i piec z termoobiegiem przez 45 minut. Otworzyć drzwi i zostawić babki w puszkach do wystygnięcia.
Chłodne paski wyjąć z puszek, zdjąć z nich papier i ozdobić lukrem z dobrze rozmieszanego cukru pudru i cytrynowego soku. Posypać posypką, a gdy zastygnie, zjeść je!