Od 15 maja będziemy mogli m.in. zjeść posiłek w restauracyjnych ogródkach. Na razie tylko na świeżym powietrzu. Obowiązywać będzie dystans między stolikami. Zajęty może być co drugi stolik, odległość między stolikami musi wynosić co najmniej 1,5 m – chyba że między nimi znajduje się przegroda o wysokości co najmniej 1 m, licząc od powierzchni stolika.
Na kaliskim rynku w piątek trwały jeszcze ostatnie przygotowania na przyjęcie pierwszych klientów po wielomiesięcznej przerwie spowodowanej obostrzeniami,. związanymi z pandemią koronawirusa. Samorząd Miasta zaproponował restauratorom preferencyjne warunki. W tym roku powierzchnie pod ogródki zostały przeznaczone bez przetargu na wniosek zainteresowanych restauratorów. Obowiązują też preferencyjne stawki za metr kwadratowy. Jest to 2,50 zł.
Przypomnijmy, że gastronomia wewnętrzna, czyli w lokalu będzie mogła funkcjonować od 28 maja. Będzie jednak obowiązywało maks. 50 proc. obłożenia, dystans między stolikami.
Polub nas na FB
Widzisz wypadek? Coś cię zaniepokoiło? Chcesz się czymś pochwalić?
Pisz do nas na: [email protected]
lub zostaw nam wiadomość na facebooku
Obserwuj nas także na Google News
echodnia.eu W czerwcu wybory do Parlamentu Europejskiego
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?