Smaki Wielkopolski. Odcinek 10. Świeże ryby z łowisk przy restauracji „Złoty Karaś”. Przepis na zupę oraz ceviche z karpia

Artykuł sponsorowany Złoty Karaś

Wideo

Zobacz galerię (8 zdjęć)
W kolejnym odcinku programu „Smaki Wielkopolski” odbyliśmy podróż do krainy trzech stawów. Miejsca, które powstało z pasji do wędkowania. Mowa o restauracji „Złoty Karaś”, położonej malowniczo nad łowiskami ryb. To właśnie tam szef kuchni restauracji „Republika róż” przygotował aksamitną i aromatyczną zupę oraz ceviche z karpia.

„Złoty Karaś” stoi świeżą rybą

Restauracja „Złoty Karaś” to gospodarstwo rybackie należące do spółki „Polski Karp”. W łowiskach, przy których położony jest obiekt, znajduje się wiele gatunków ryb. Naturalne, wręcz dzikie warunki panujące w stawach sprawiają, że ryby nie są łatwym łupem dla wędkarza, ale właśnie w tym tkwi urok! Na terenie wyróżniamy łowiska sportowe przeznaczone na zawody wędkarskie oraz łowiska konsumpcyjne, w których można złowić i następnie zakupić złowioną rybę. Restauracja „Złoty Karaś” oczywiście również serwuje świeżą rybę, której mieliśmy okazję spróbować. Jest pyszna!

Inspirujące przepisy na dania z karpia

Niech karp pojawia się częściej na naszych stołach! Z taką dewizą przystąpiliśmy do gotowania. Szef kuchni restauracji „Republika Róż” zaproponował pyszną zupę z karpia, natomiast na przystawkę egzotycznie brzmiące, lecz banalnie proste do wykonania – ceviche z karpia. Sprawdź spis składników i koniecznie obejrzyj wideo!

zdjecie

Składniki na zupę:

  • Karp cały, w tym filet do wkrojenia (mięso bez ości), pozostałe części do przygotowania wywaru,
  • Marchew – 2 szt.
  • Seler korzeń – 1 mała szt.
  • Pietruszka – 2 szt.
  • Por – 1/3 małej sztuki
  • Imbir – ok. 2 cm korzenia
  • Seler naciowy
  • Boczniaki – pół opakowania
  • Śmietanka słodka 18%
  • Masło, olej – do podsmażenia warzyw
  • Sól, pieprz do smaku
  • Ziele angielskie i liść laurowy

zdjecie

Składniki na ceviche z karpia:

  • Karp filet – ok. 100 g
  • Sok z limonki – 1-2 szt.
  • Pomarańcze – ½ szt, wyfiletowane
  • Awokado – 1 szt.
  • Kolendra
  • Chilli czerwone – jedna mała sztuka
  • Sól, pieprz do smaku

zdjecie

Karp to polska ryba z wielkopolskiej hodowli z tradycjami. Metody chowu karpia nie zmieniły się od wieków, czego dowodzą wszystkie hodowle zrzeszone w Organizacji Producentów Polski Karp, w tym również gospodarstwo rybackie Przedsiębiorstwo Handlowo-Usługowe Gama Stanisław Błaszkowiak przy restauracji „Złoty Karaś” w Lipce. Jedząc świeżą rybę pochodzącą ze sprawdzonych łowisk mamy pewność, że spożywamy produkt wysokiej jakości. Karp pochodzący z czystego łowiska jest nie tylko smaczny, ale również zapobiega wielu schorzeniom i wspomaga organizm. 220 g mięsa z karpia pokrywa dzienne zapotrzebowanie na białko i witaminy. Co ciekawe, lubiane przez nas, importowane ryby o białym mięsie mają zazwyczaj jedynie 1/3 białka i zdrowego tłuszczu w porównaniu do naszego polskiego karpia. Dlatego warto, aby właśnie ta polska ryba znajdowała się częściej na naszych stołach. Częściej niż tylko na Święta Bożego Narodzenia.

Partnerami odcinka są:

zdjecie

Dodaj ogłoszenie