„Złoty Karaś” stoi świeżą rybą
Restauracja „Złoty Karaś” to gospodarstwo rybackie należące do spółki „Polski Karp”. W łowiskach, przy których położony jest obiekt, znajduje się wiele gatunków ryb. Naturalne, wręcz dzikie warunki panujące w stawach sprawiają, że ryby nie są łatwym łupem dla wędkarza, ale właśnie w tym tkwi urok! Na terenie wyróżniamy łowiska sportowe przeznaczone na zawody wędkarskie oraz łowiska konsumpcyjne, w których można złowić i następnie zakupić złowioną rybę. Restauracja „Złoty Karaś” oczywiście również serwuje świeżą rybę, której mieliśmy okazję spróbować. Jest pyszna!
Inspirujące przepisy na dania z karpia
Niech karp pojawia się częściej na naszych stołach! Z taką dewizą przystąpiliśmy do gotowania. Szef kuchni restauracji „Republika Róż” zaproponował pyszną zupę z karpia, natomiast na przystawkę egzotycznie brzmiące, lecz banalnie proste do wykonania – ceviche z karpia. Sprawdź spis składników i koniecznie obejrzyj wideo!
Składniki na zupę:
- Karp cały, w tym filet do wkrojenia (mięso bez ości), pozostałe części do przygotowania wywaru,
- Marchew – 2 szt.
- Seler korzeń – 1 mała szt.
- Pietruszka – 2 szt.
- Por – 1/3 małej sztuki
- Imbir – ok. 2 cm korzenia
- Seler naciowy
- Boczniaki – pół opakowania
- Śmietanka słodka 18%
- Masło, olej – do podsmażenia warzyw
- Sól, pieprz do smaku
- Ziele angielskie i liść laurowy
Składniki na ceviche z karpia:
- Karp filet – ok. 100 g
- Sok z limonki – 1-2 szt.
- Pomarańcze – ½ szt, wyfiletowane
- Awokado – 1 szt.
- Kolendra
- Chilli czerwone – jedna mała sztuka
- Sól, pieprz do smaku
Karp to polska ryba z wielkopolskiej hodowli z tradycjami. Metody chowu karpia nie zmieniły się od wieków, czego dowodzą wszystkie hodowle zrzeszone w Organizacji Producentów Polski Karp, w tym również gospodarstwo rybackie Przedsiębiorstwo Handlowo-Usługowe Gama Stanisław Błaszkowiak przy restauracji „Złoty Karaś” w Lipce. Jedząc świeżą rybę pochodzącą ze sprawdzonych łowisk mamy pewność, że spożywamy produkt wysokiej jakości. Karp pochodzący z czystego łowiska jest nie tylko smaczny, ale również zapobiega wielu schorzeniom i wspomaga organizm. 220 g mięsa z karpia pokrywa dzienne zapotrzebowanie na białko i witaminy. Co ciekawe, lubiane przez nas, importowane ryby o białym mięsie mają zazwyczaj jedynie 1/3 białka i zdrowego tłuszczu w porównaniu do naszego polskiego karpia. Dlatego warto, aby właśnie ta polska ryba znajdowała się częściej na naszych stołach. Częściej niż tylko na Święta Bożego Narodzenia.
Partnerami odcinka są:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?