Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska wspiera lokalnych producentów
Od 2008 roku województwo wielkopolskie jest częścią Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, która zrzesza 45 regionów z 13 krajów. Głównym celem Sieci jest promocja regionalnej żywności opartej na tradycyjnych produktach. W Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska znajduje się obecnie 121 członków. Są to miejsca – restauracje, które zasłynęły przygotowaniem pysznego, regionalnego dania; producenci wytwarzający żywność naturalnymi i tradycyjnymi metodami oraz produkty szczególnie docenione w województwie. W dzisiejszym odcinku mieliśmy przyjemność zaprezentować 3 członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska, są to: Restauracja „P jak pysznie”, Zakład Mięsny „Konarczak” oraz firma „Vitacorn” – producent olei.
Restauracja P jak Pysznie – sama nazwa mówi o tym, jak tu można zjeść!
W dzisiejszym odcinku „Smaków Wielkopolski” gotowaliśmy w Kępnie, w Restauracji „P jak pysznie”, która w 2008 roku wstąpiła do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego dzięki dwóm daniom: chłodnikowi z czerwonej porzeczki oraz ozorkom w otulinie chrzanowej z dodatkiem konfitury z czerwonej cebulioraz szarych klusek. Dania te wykonane przez właściciela restauracji – Pana Pawła Powroźnika – zwyciężyły w konkursach gastronomicznych o tematyce produktu lokalnego, wpisując się na stałe w tradycyjne, wielkopolskie smaki.
Przepis na pierogi z białą kiełbasą
W Restauracji „P jak Pysznie” pojawiliśmy się oczywiście dlatego, by coś pysznego przyrządzić. Kucharz, Andrzej Gołąbek, dziś zaproponował cudowne połączenie polskiego przepisu z wielkopolskim produktem – białą kiełbasą. Sprawdźcie koniecznie przepis na pierogi z farszem z białej kiełbasy.
Składniki na ciasto:
- Mąka pszenna – ok. 500 g,
- 1 jajko,
- 1 szklanka letniej wody.
Składniki na farsz:
- Biała kiełbasa parzona wielkopolska z Zakładu Mięsnego „Konarczak” – ok. 5 szt.,
- Przyprawy: sól, pieprz, majeranek,
- Olej rzepakowy wielkopolski od „Vitacorn” – odrobina do związania farszu.
Składniki na okrasę:
- Boczek wędzony parzony – ok. 300 g,
- Cebula – 1 szt.,
- Olej rzepakowy od firmy „Vitacorn” do smażenia,
- Masło.
W proponowanej potrawie wystąpiły dwa produkty od członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Pierwszy z nich – kiełbasa biała parzona wielkopolska z Zakładu Mięsnego „Konarczak” – to prawdziwy rarytas na wielkopolskich stołach. Produkt ten w 2018 roku został wpisany na unijną listę specjałów, a nazwa „kiełbasa biała parzona wielkopolska” otrzymała chronione oznaczenie geograficzne Unii Europejskiej, co jest ogromną nobilitacją dla wielkopolskiego przetwórcy mięsa i wędlin.
Do smażenia niezbędny jest olej. A jak olej, to koniecznie rzepakowy i…wielkopolski! Tak właśnie „olej rzepakowy wielkopolski” otrzymał certyfikowany znak „Jakość Tradycja” oraz nagrodę „Perła 2015” w Ogólnopolskim Konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów”. Na liście produktów tradycyjnych od firmy „Vitacorn” oprócz oleju rzepakowego są również: olej lniany oraz olej z pestek dyni. Firma „Vitacorn” jest dzięki tym produktom od 2009 roku aktywnym członkiem Sieci Dziedzictwa
Kulinarnego.
Zachęcamy do wypróbowania produktów oraz do zwiedzenia miejsc, w których pielęgnuje się tradycyjne, wielkopolskie smaki. W zwiedzaniu pomoże Wam aplikacja „Kulinarna Wielkopolska”, która pomoże znaleźć ciekawe miejsca na mapie województwa.
Link do aplikacji znajdziesz: tutaj.
Partnerem odcinka specjalnego jest:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?