Smaki Wielkopolski. Odcinek specjalny z członkami Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Sprawdź, co przyrządziliśmy z tradycyjnych produktów

Akcja specjalna Smaki Wielkopolski
Wideo
od 16 lat
W programie „Smaki Wielkopolski” promujemy wielkopolskich, lokalnych producentów oraz miejsca, które wyróżniają się na mapie naszego województwa. Doceniamy to, co nasze, tutejsze tak, jak robi to Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska. Co to takiego i kim są członkowie Sieci? Sprawdźcie sami i koniecznie zobaczcie wideo, w którym jak zwykle przyrządziliśmy coś pysznego!

Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska wspiera lokalnych producentów

Od 2008 roku województwo wielkopolskie jest częścią Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, która zrzesza 45 regionów z 13 krajów. Głównym celem Sieci jest promocja regionalnej żywności opartej na tradycyjnych produktach. W Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska znajduje się obecnie 121 członków. Są to miejsca – restauracje, które zasłynęły przygotowaniem pysznego, regionalnego dania; producenci wytwarzający żywność naturalnymi i tradycyjnymi metodami oraz produkty szczególnie docenione w województwie. W dzisiejszym odcinku mieliśmy przyjemność zaprezentować 3 członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska, są to: Restauracja „P jak pysznie”, Zakład Mięsny „Konarczak” oraz firma „Vitacorn” – producent olei.

zdjecie

Restauracja P jak Pysznie – sama nazwa mówi o tym, jak tu można zjeść!

W dzisiejszym odcinku „Smaków Wielkopolski” gotowaliśmy w Kępnie, w Restauracji „P jak pysznie”, która w 2008 roku wstąpiła do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego dzięki dwóm daniom: chłodnikowi z czerwonej porzeczki oraz ozorkom w otulinie chrzanowej z dodatkiem konfitury z czerwonej cebulioraz szarych klusek. Dania te wykonane przez właściciela restauracji – Pana Pawła Powroźnika – zwyciężyły w konkursach gastronomicznych o tematyce produktu lokalnego, wpisując się na stałe w tradycyjne, wielkopolskie smaki.

zdjecie

Przepis na pierogi z białą kiełbasą

W Restauracji „P jak Pysznie” pojawiliśmy się oczywiście dlatego, by coś pysznego przyrządzić. Kucharz, Andrzej Gołąbek, dziś zaproponował cudowne połączenie polskiego przepisu z wielkopolskim produktem – białą kiełbasą. Sprawdźcie koniecznie przepis na pierogi z farszem z białej kiełbasy.

Składniki na ciasto:

  • Mąka pszenna – ok. 500 g,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka letniej wody.

Składniki na farsz:

  • Biała kiełbasa parzona wielkopolska z Zakładu Mięsnego „Konarczak” – ok. 5 szt.,
  • Przyprawy: sól, pieprz, majeranek,
  • Olej rzepakowy wielkopolski od „Vitacorn” – odrobina do związania farszu.

Składniki na okrasę:

  • Boczek wędzony parzony – ok. 300 g,
  • Cebula – 1 szt.,
  • Olej rzepakowy od firmy „Vitacorn” do smażenia,
  • Masło.

zdjecie

W proponowanej potrawie wystąpiły dwa produkty od członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Pierwszy z nich – kiełbasa biała parzona wielkopolska z Zakładu Mięsnego „Konarczak” – to prawdziwy rarytas na wielkopolskich stołach. Produkt ten w 2018 roku został wpisany na unijną listę specjałów, a nazwa „kiełbasa biała parzona wielkopolska” otrzymała chronione oznaczenie geograficzne Unii Europejskiej, co jest ogromną nobilitacją dla wielkopolskiego przetwórcy mięsa i wędlin.

Do smażenia niezbędny jest olej. A jak olej, to koniecznie rzepakowy i…wielkopolski! Tak właśnie „olej rzepakowy wielkopolski” otrzymał certyfikowany znak „Jakość Tradycja” oraz nagrodę „Perła 2015” w Ogólnopolskim Konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów”. Na liście produktów tradycyjnych od firmy „Vitacorn” oprócz oleju rzepakowego są również: olej lniany oraz olej z pestek dyni. Firma „Vitacorn” jest dzięki tym produktom od 2009 roku aktywnym członkiem Sieci Dziedzictwa
Kulinarnego.

Zachęcamy do wypróbowania produktów oraz do zwiedzenia miejsc, w których pielęgnuje się tradycyjne, wielkopolskie smaki. W zwiedzaniu pomoże Wam aplikacja „Kulinarna Wielkopolska”, która pomoże znaleźć ciekawe miejsca na mapie województwa.
Link do aplikacji znajdziesz: tutaj.

Partnerem odcinka specjalnego jest:

zdjecie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Smaki Wielkopolski. Odcinek specjalny z członkami Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Sprawdź, co przyrządziliśmy z tradycyjnych produktów - Głos Wielkopolski

Wróć na kepno.naszemiasto.pl Nasze Miasto