Smaki Wielkopolski. Śniadaniowe kanapki oraz tartę z kiszoną kapustą i wędliną od Bua'a Cafe w Kaliszu

Akcja specjalna Smaki Wielkopolski
Wideo
od 16 lat
W agroturystyce „Chlebowa Chata” powstał czwarty odcinek programu „Smaki Wielkopolski”. To odcinek specjalny, bo z udziałem Natalii Michalskiej-Miłek, właścicielki Bu’a Caffee w Kaliszu, która na wizji przygotowała dla Was śniadaniowe kanapki oraz wytrawną tartę z kiszoną kapustą i wędlinami. Nie zapomnieliśmy również o deserze! Przedstawiliśmy Wam wariację na temat klasycznego sernika.

Chlebowa Chata w Komorowie

Miejsce to nie bez powodu nosi taką nazwę. Specjalnością „Chlebowej chaty” jest oczywiście wyśmienite, domowe i chrupiące pieczywo. To wyjątkowe miejsce, w którym z dziada, pradziada przekazywano sobie tradycyjną metodę wypiekania chleba. Dla najmłodszych przygotowywane są również warsztaty, podczas których dzieci mogą poznać tajniki wypieków. Tutaj można również zorganizować imprezy rodzinne, jak komunie, wesela i różnego rodzaju przyjęcia. Obiekt oferuje również 10 miejsc noclegowych, a w sezonie letnim – pole namiotowe.

zdjecie

W czwartym odcinku „Smaków Wielkopolski” w Agroturystyce „Chlebowa Chata” wraz z Natalią Michalską-Miłek, która prowadzi Bu’a Caffe w Kaliszu, wyczarujemy wyjątkowe kanapki, których podstawą jest oczywiście świeży chleb z Komorowa.

od 16 lat

Przepis na idealne śniadanie? Kanapki!

Kto nie lubi kanapek? To jedno z najprostszych i oczywiście wyjątkowo pysznych śniadań. Warto jednak pamiętać, że sekretem idealnych sandwiczy są oczywiście wysokiej jakości składniki.

Do dzisiejszego przepisu użyliśmy chleba z „Chlebowej Chaty” oraz masła i twarogu, które również wyrabiane są w agroturystyce.

Chleb z Komorowa przygotowywany jest według przepisów, które przekazuje się w rodzinie z pokolenia na pokolenie (tradycja sięga XIX w.). Receptura i sposób wyrabiania ciasta nie uległy przez lata istotnej zmianie (bochen może być podłużny bądź kwadratowy, skórka powinna być lekko popękana, w kolorze jasnego brązu). Chleb jest wypiekany w piecu opalanym drewnem.

zdjecie

Składniki na śniadaniowe kanapki:

  • pieczywo żytnie, pszenne oraz rogal z „Chlebowej Chaty”,
  • 3 rozbełtane jajka,
  • Oliwa z oliwek lub masło z „Chlebowej Chaty” do smażenia.

Kanapka I:

  • Kiełbasa Krakowska „Fiderkiewicz”,
  • Ogórek kiszony „Kraszkiewicz” – 4 plasterki,
  • Pomidor z Gospodarstwa Uprawy Warzyw „Wasiewicz” – 2 plasterki.

Kanapka II:

  • Szynka swojska „Fiderkiewicz” – 3 plasterki,
  • Burak „Kraszkiewicz” – 4 plasterki,
  • Marynata do buraka: oliwa z oliwek, zioła prowansalskie, kilka kropel octu jabłkowego, majeranek, sól i pieprz do smaku.

Kanapka III:

  • Twaróg biały z „Chlebowej Chaty”,
  • Cukier – 1 łyżeczka.

Kanapki najlepiej smakują ze świeżymi wędlinami z Zakładu Wojciecha Fiderkiewicza. Zarówno kiełbasa krakowska, jak i szynka swojska, które wykorzystaliśmy do naszych kanapek, są wytwarzane z naturalnych składników według własnej receptury w tradycyjnej wędzarni opalanej drewnem.

zdjecie

Nie mogłoby zabraknąć również świeżych warzyw! Pyszne pomidory malinowe z Gospodarstwa Uprawy Warzyw Wasiewicz to doskonały dodatek do kanapek, jak i sałatek. Produkty tej rodzinnej firmy dostępne są na rynku detalicznym, głównie na targowiskach w Pleszewie i w Jarocinie, ale także na rynkach hurtowych.

Smak naszych kanapek wzbogaciły ogórki kiszone oraz buraki od Przedsiębiorstwa Wielobranżowego Piotr Kraszkiewicz.

Te zdrowe probiotyki są zaliczane do tzw. żywności funkcjonalnej, która wzmacnia system obronny, chroni przed chorobami i obniża poziom cholesterolu. Ponadto wspomagają trawienie i dostarczający organizmowi niezbędnych witamin.

Przepis na obiad: tarta z kiszoną kapustą i wędlinami

Dzisiejsze danie główne to połączenie wyjątkowych smaków. Poznaj przepis na tarę z kiszoną kapustą i wędlinami.

Do przygotowania dzisiejszego obiadu wykorzystaliśmy boczek parzony oraz kiełbasę sarmacką wołową z Zakładów Wędliniarskich Wojciecha Fiderkiewicza, kiszoną kapustę od firmy „Kraszkiewicz” oraz cebulę czerwoną i ziemniaki.

zdjecie

Składniki do tarty z kiszoną kapustą i wędlinami:

Ciasto kruche;

  • 250 g mąki,
  • 120 g masła „Chlebowej Chaty”,
  • 1 jajka,
  • Szczypta soli,
  • Nadzienie,
  • Opakowanie kiszonej kapusty „Kraszkiewicz”,
  • 4 ziemniaki od firmy „Waszkiewicz”,
  • 1 czerwona cebula,
  • Łyżeczka cukru,
  • Boczek parzony, ok. 300 g „Fiderkiewicz”,
  • Kiełbasa sarmacka „Fiderkiewicz”,
  • Sól, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie,
  • Oliwa z oliwek,
  • Parmezan na wierzch.

Wariacja na temat sernika

Na deser zaproponowaliśmy jesienny sernik z dynią. To ciasto i wiele innych możecie spróbować w Bu’a Caffee w Kaliszu – lokalu prowadzonym przez Natalię Michalską-Miłek, która dzisiaj przygotowała dla nas pyszne dania.

Oglądasz nasz program? Próbujesz swoich sił kulinarnych w domu, wykorzystując nasze przepisy? Koniecznie daj znać na fanpage’u Głosu Wielkopolskiego i oglądaj kolejne podróże po wielkopolskich smakach!

Odcinek powstał we współpracy z:

zdjecie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na kalisz.naszemiasto.pl Nasze Miasto