O odpowiedź na to pytanie poprosiliśmy fachowca.
- Przede wszystkim szampan jest kilkakrotnie droższy od mniej znanych win produkowanych tą samą metodą - śmieje się Sławomir Komiński, właściciel Salonu Win MineWine w Galerii Malta. - Ale jest klasą samą w sobie i warto sobie raz w roku na to pozwolić...
Wyjątkowość szampana to nie tylko fakt, że może się tak nazywać wino produkowane tylko w Szampanii. Najważniejsze jest to, że ten trunek jest produkowany bez sztucznego nasycania napoju dwutlenkiem węgla, czego o wielu winach musujących nie można powiedzieć. Dwutlenek węgla tworzy się w nim na skutek naturalnego procesu dojrzewania wina w butelkach.
Samo wyprodukowanie w Szampanii jednak nie wystarczy, by wino mogło zostać nazwane szampanem, nawet jeśli ma bąbelki.
- Do tej nazwy ma prawo wino produkowane jedynie z trzech szczepów winogron: chardonnay, pinot noir i pinot meunier - tłumaczy Sławomir Komiński. - I połączenie tych trzech szczepów z regionem, w którym rosną, daje to wyjątkowe wino.
Szampan powinien być podawany bardzo zimny, mieć temperaturę najwyżej 6-8 stopni. Nie bez znaczenia są też kieliszki, w jakich się go poda - muszą być koniecznie wysokie i wąskie.
- Taki wąski kieliszek nazywany jest fletem - pokazuje Sławomir Komiński. - On daje możliwość obserwowania bąbelków gazu wydobywających się z szampana. Tylko w szampanie tworzą się takie sznury perełek, inne wina musujące tego nie mają. To jest efekt, który wyjątkowo cieszy oko, a jeśli kieliszek jest szeroki i płaski, to nie ma tego efektu. Obecnie podanie gościom szampana w takim szerokim kieliszku jest dużym faux pas.
Przy szampanie należy także pamiętać także o tym, że nalewa się go do wysokości trzech czwartych kieliszka, inaczej niż pozostałe wina. A jego szczególną zaletą jest fakt, że można go podawać do wszystkich dań i zawsze będzie pasował.
Jednak dla wielu osób oryginalny szampan jest za drogi - nawet jeśli mają go wypić raz w roku na sylwestra. Czy jest coś, czym można go zamienić, nie rujnując budżetu w samym początku nowego roku? Okazuje się, że tak. Swój odpowiednik szampana mają na przykład Włosi, choć cena ich musującego wina jest równie wysoka jak prawdziwego szampana. Jednak jeśli chodzi o wina włoskie, można szampana zastąpić prosecco.
- Ono nie jest produkowane metodą tradycyjną, czyli metodą powtórnej fermentacji, to znaczy nie tak starannie - wyjaśnia Sławomir Komiński. - Ale jest bardzo popularne, wręcz modne, często się je podaje jako aperitif, bo ma taki poziom kwasowości i wytrawności, by pobudzić apetyt.
Jednak znacznie lepszym wyborem będzie hiszpańska Cava. Ceny za butelkę zaczynają się już od 30 zł.
- To doskonałe hiszpańskie wino musujące - pokazuje Sławomir Komiński. - Choć nie ma tej magii nazwy szampan, jest produkowane w taki sam sposób: Cava powstaje w regionie Penedès tak jak szampan z trzech odmian winogron: macabeu, xarel.lo i parellada. To wino jest nie tylko dobre jakościowo, ale też równie atrakcyjne wizualnie jak oryginalny szampan.
Czytaj także: |
Jakie wino najlepsze na romantyczną kolację? Wyobrażacie sobie romantyczną kolację, podczas której pije się kompot, sok albo colę? No właśnie, wino wydaje się obowiązkowe. |
Jak kupić dobre wino za nie więcej niż 25 zł? Dobre wino wcale nie musi kosztować fortuny. Czym się kierować przy wyborze, gdy chcemy wydać na nie do 25 zł. |
Czy oszalejemy na punkcie wina? Wino zdobywa coraz większe rzesze zwolenników. Dlaczego? |
Jak należy podawać wino? Do czego podajemy białe wino? Z czym najlepiej smakuje wermut? Jakie wino do deseru? Odpowiadamy na te i inne pytania w krótkim poradniku o winie. |
Coraz częściej zwracamy uwagę, jakie wino kupujemy Jak się okazuje wino dobre jest nie tylko do wykwintnej kolacji, ale także do schabowego. Jednak musimy wiedzieć jak dobrać te właściwe. |
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?