Tłusty Czwartek, to w kalendarzu chrześcijańskim ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Przypada 52 dni przed Wielkanocą i zapowiada koniec karnawału. W Tłusty Czwartek najpopularniejsze potrawy to pączki i faworki, zwane również w niektórych regionach chrustem lub chruścikami. Dawniej objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem, które obficie zapijano wódką. Dzisiaj pączki mogą być nadziewane przeróżnymi smakołykami, ale te najpopularniejsze są z marmoladą, nadzieniem różanym, czy też z budyniem.
Najważniejsze, aby pączki nam smakowały. W czym więc tkwi sekret dobrych pączków? Zapytaliśmy o to Jarosława Łuczaka, mistrza cukiernictwa, właściciela cukierni Gucio.
- Aby pączki smakowały potrzebne jest przede wszystkim doświadczenie, lata praktyki oraz odpowiednio przystosowany zakład. No i oczywiście sprawdzona załoga - mówi Jarosław Łuczak. - Bez tego trudno o dobre pączki. Ważne są też składniki, odpowiednio przygotowana mąka. Ciasto musi garować w odpowiedniej temperaturze. Nawet najlepsza receptura nie sprawdzi się, gdy temperatura będzie zła. Ciasto musi być kilka razy przebite i to w odpowiednim czasie. Kiedyś stary mistrz cukiernictwa powiedział mi: "Jak ci wychodzi, to tak rób". I tego się trzymam.
W samej cukierni Gucio w Kaliszu przygotowanych zostanie ponad 20 tysięcy pączków. Większość już została zamówiona.
ZOBACZ TAKŻE:
Polub nas na FB
Obserwuj nas także na Google News
CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?