Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Tłusty czwartek. Tak smażyli pączki w kaliskiej Społem [ZDJĘCIA]

Andrzej Kurzyński
Tak smażyli pączki w kaliskiej cukierni Społem
Tak smażyli pączki w kaliskiej cukierni Społem Andrzej Kurzyński
Dziś tłusty czwartek. Zgodnie z tradycją, to właśnie dzisiaj objadamy się pączkami. Odwiedziliśmy ciastkarnię kaliskiej Społem, gdzie w ciągu ostatniej doby usmażono prawie 40 tysięcy pączków!

Tylko dzisiaj do sklepów Społem w Kaliszu trafi od 35 do 40 tysięcy pączków. Są ich cztery rodzaje: pączki z marmoladą polane lukrem, z powidłami i cukrem pudrem, pączki koktajlowe z nadzieniem adwokatowym i polane białą czekoladą oraz pączki z nutellą.

- Przy produkcji pączków przez całą dobę pracowało około 20 osób. Jest to gorący okres dla nas wszystkich. Jeżeli nie robimy tego przemysłowo, jak w wielkich sieciach, to jednak trzeba pracę odpowiednio rozplanować. Wszyscy biegają jak mrówki na największych obrotach. Ale tłusty czwartek jest raz w roku - mówi Wioletta Kaźmierczak, kierownik zakładu ciastkarsko-piekarskiego Społem w Kaliszu.

Pierwsze pączki wyjechały z ciastkarni przy ulicy Obozowej już o godzinie 4.00 nad ranem. Ale ich produkcja będzie trwać jeszcze w czwartek do południa. Co roku jest tak, że pączki schodzą i sklepy domawiają kolejne.

- Tajemnica dobrego pączka tkwi oczywiście w recepturze, domowym wypieku i ręcznej pracy - podkreśla Wioletta Kaźmierczak, - Te, które robimy są ręcznie wyrabiane dlatego są tak puszyste i dobre.

Geneza tłustego czwartku sięga starożytności. Był to dzień, w którym świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Ucztowanie opierało się na jedzeniu tłustych potraw, szczególnie mięs oraz piciu wina, a zagryzkę stanowiły pączki przygotowywane z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną. Rzymianie obchodzili w ten sposób raz w roku tzw. tłusty dzień.

Około XVI wieku w Polsce pojawił się zwyczaj jedzenia pączków w wersji słodkiej. Wyglądały one nadal nieco inaczej niż obecnie – w środku miały bowiem ukryty mały orzeszek lub migdał. Ten, kto trafił na taki szczęśliwy pączek, miał cieszyć się dostatkiem i powodzeniem.

Niektórzy twierdzą, że idealny pączek jest lekko zapadnięty i ma jasną obwódkę dookoła – to świadczy o tym, że smażony był na świeżym oleju.

Byłeś świadkiem interesującego wydarzenia? Napisz do nas: [email protected]

Wiadomości z Twojego miasta prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!
Prześlij nam swój artykuł lub swoje zdjęcia. Nie masz konta? Zarejestruj się!
Masz firmę? Dodaj ją za darmo do Katalogu Firm.
Organizujesz imprezę? Poinformuj nas!

Kalisz.naszemiasto.pl Dołącz do naszej społeczności na Facebooku!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak Disney wzbogacił przez lata swoje portfolio?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kalisz.naszemiasto.pl Nasze Miasto