Tradycyjne wędliny prosto z gospodarstwa. Swojskie szynki i kiełbasy królują nie tylko w święta. W Kraszewicach wędzą je dymem olchowym!

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Polacy coraz chętniej sięgają po tradycyjne wyroby i lokalne smaki.
Polacy coraz chętniej sięgają po tradycyjne wyroby i lokalne smaki. "Tradycyjne Wędliny" Mariusz Jeziorny
Udostępnij:
Pachną dymem olchowym, a smakują jak te domowe z dzieciństwa. Ofert swojskich wędlin jest dzisiaj mnóstwo, ale znaleźć perełki jest ciężko. Często pod atrakcyjną nazwą kryje się szereg dodatków i ulepszaczy. W Kraszewicach takich konserwantów nie znajdziecie. Tam rządzi natura! Cały etap produkcji oparty jest o formę rzemieślniczą – klient ma pewność, że finalny produkt jest najwyższej jakości. Jakie wyroby oferuje masarnia „Tradycyjne Wędliny” Mariusza Jeziornego? Jak powstają?

Wyrób wędlin to prawdziwa sztuka. Choć wydaje się, że uwędzenie mięsa to proces, który robi się sam, tak naprawdę wymaga fachowej ręki, znajomości produktu i serca, które wkłada się w każdą kiełbasę lub szynkę. Tego ostatniego Polacy najczęściej szukają w smaku. Wędlina przyrządzona na masową skalę nie odda wiejskiego klimatu tak, jak ta, która została pieczołowicie przyrządzona przez rolnika.

Tradycja i prostota z Kraszewic. Tam znajdziesz prawdziwie swojskie wędliny

„Tradycyjne Wędliny” Mariusza Jeziornego można znaleźć przy ul. Kaliskiej 57 w Kraszewicach, ale sprzedaż nie ogranicza się tylko do tego miejsca. Produkty można znaleźć w okolicznych sklepikach. Codziennie bus z wędlinami kursuje też po okolicy i daje szansę zakupu mieszkańcom, którzy nie mogą dotrzeć do masarni. We wtorki smakołyki można znaleźć w Galewicach, w środę w Osieku, w czwartek na targu w Ostrowie Wielkopolskim, w piątki na targu w Kaliszu, zaś w soboty na małym bazarku w Wieruszowie. Z kolei niedziela stoi pod znakiem grilla. Na wieruszowskiej giełdzie oprócz tradycyjnych wyrobów sprzedawane są grillowane karkówki i kiełbasy. Od lat mięso z Kraszewic cieszy się uznaniem lokalnej społeczności.

- To było moje marzenie z dzieciństwa — robić wędliny, które powstają w naszym gospodarstwie od podstaw, czyli od zasiewu zbóż, przez hodowlę, aż po pracę w masarni. Do klienta trafia produkt bezpośrednio z gospodarstwa – mówi nam pomysłodawca i właściciel Mariusz Jeziorny.

Jak wygląda produkcja tradycyjnych wędlin?

Proces produkcji tradycyjnych wędlin to nie tylko odpowiednie doprawienie i obróbka mięsa.

- Wędliny to efekt końcowy pracy, którą zaczynamy na etapie prowadzenia gospodarstwa rolnego. Zajmujemy się uprawą zbóż, następnie hodowlą polskich świń, by zwieńczyć całość pracy, produkując bardzo wysokiej jakości tradycyjne wędliny oraz oferując świeże mięso – dodaje właściciel.

Produkty wieprzowe, które trafiają do klientów, są wyrabiane sposobem rzemieślniczym, co daje gwarancję najwyższej jakości. Za większość prac odpowiada człowiek, a nie maszyna. Każda partia mięsa potrzebuje kilku dni, aby zyskać pożądany efekt.

- Przykładowo szynka firmowa przez tydzień leży w przyprawach, nim trafi do wędzarni. Wędzimy dymem olchowym, a do doprawienia wędlin używamy tylko naturalnych przypraw i ziół. Najważniejsza jest dla nas klasa wyrobów i końcowy smak prawdziwej polskiej wędliny, jaką można było zajadać dawniej – dowiadujemy się w masarni.

Jakie wędliny na Wielkanoc 2022?

Szczególnie intensywny dla pracowników jest okres przedświąteczny. Na Wielkanoc króluje klasyka – kiełbasy białe surowe, parzone, cienkie lub z kapustą kiszoną. Na stole chętnie lądują szynki, polędwice i schaby. Konsumenci nie boją się jednak innych wędlin.

- Dość dużą popularnością cieszy się ligawka, która dzięki swojemu niewielkiemu rozmiarowi idealnie nadaje się do koszyczka, a także kiełbasa jałowcowa, która jest podsuszana i ma dodatek wołowiny – podsumowuje Jeziorny.

Tradycyjne kraszewickie wyroby są znane na terenie Wielkopolski, ale skosztować mogą ich mieszkańcy innych regionów. Firma oferuje dowóz, a na życzenie klienta także wysyłkę wędlin.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Koniec tygodnia pod znakiem rekordowych temperatur

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie