Wszystko zaczęło się jeszcze 17 listopada ub. roku. Wówczas uczniowie dowiedzieli się, że zostali zakwalifikowani do mistrzostw Polski na targach cukierniczych Expo Sweet w Warszawie. Temat konkursu brzmi „Mikołaj Kopernik – wstrzymał Słońce, ruszył Ziemię”. - To ogromny zaszczyt, gdyż wybrano tylko sześć szkół z całej Polski w tym nas – zaznacza Patrycja Janusz, nauczycielka placówki. Pedagog podkreśla, że uczniów przygotowała do konkursu też śp. Elżbieta Jarecka. Cukierniczka z Jasła, która wychowała kilka pokoleń cukierników, a która przegrała walkę z chorobą.
- Ona stanęła na wysokości zadania i pomogła nam w przygotowaniu tortu który został zaakceptowany przez jury. Ela tak bardzo się cieszyła, że będzie przygotowywać dzieciaki do Expo Sweet w Warszawie. Cenne wskazówki i motywacje do działania przekazywała im podczas praktyk
– opisuje P.Janusz.
Po śmierci E.Jareckiej, młodzież do konkursu była przygotowywana przez Justynę Cyran – wicedyrektor szkoły oraz właśnie Patrycję Janusz. - Styczeń i luty to był czas, który poświęciliśmy na organizację i przygotowanie deserków oraz tortów. Wiktoria i Sebastian to bardzo pracowici uczniowie. Widać że mają pasję i zamiłowanie do cukiernictwa. Chcą się rozwijać i poszerzać wiedzę, a nowe technologie użyte podczas konkursu dają im większą motywację do realizowania i spełniania swoich marzeń. Chętnie poznają nowe tajniki cukiernictwa które później używają podczas praktyk – opowiada nauczycielka ZSUiS w Jaśle.
Wiktoria i Sebastian to bardzo zgrany cukierniczy duet. Dzielą się obowiązkami, super się dogadują i współpracują między sobą.
- Cały pomysł który mieliśmy przygotowany wykorzystaliśmy maksymalnie. Pomimo, że treningi wymagały dużo precyzji i detali daliśmy radę. Przed samym startem otrzymaliśmy dużo wsparcia, spokoju i ogromnej motywacji. Tuż przed końcem konkursu wiedzieliśmy, że wypadliśmy bardzo dobrze reprezentując naszą szkołę Zespół Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle
- zaznacza Wiktora Malikowska.
Podczas zawodów w Warszawie za zadanie mieli wykonać 8 deserów i dwa torty. Deserki oraz tort był przekazany do degustacji dla odpowiedniego jury, natomiast drugi tort i jeden deserek mieli ozdobić i wyeksponować. Na wykonanie słodkości mieli 4,5 godziny. - Kiedy był serwis deserów i tortu, to musieli opowiedzieć o tym, co znajduje się w środku. Poradzili sobie bardzo dobrze! – nie ukrywa ich mentorka.
Duetowi z Jasła przypadł brązowy medal. Oprócz Wiktorii i Sebastiana na zawody przyjechało kilku uczniów ZSUiS, którzy dopingowali swoich rówieśników. Medaliści mistrzostw cukierników otrzymali statuetkę oraz voucher o wartości 3000 zł. Statuetkę wywalczyli też uczniowie, którzy dopingowali ich najbardziej ze wszystkich zespołów. Dla Sebastiana Nowaka, to kolejny sukces, który osiągnął w przeciągu kilku tygodni. W styczniu został mistrzem cukiernictwa w województwie podkarpackim.
Ciasto ucierane z wiśniami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?