Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Uczniowie Szkoły Podstawowej w Liskowie uczestniczyli w projekcie EcoWaste4Food ZDJĘCIA

Hubert Mościpan
Hubert Mościpan
Beata Marciniak/ Edyta Krupińska
Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu od dwóch lat realizuje projekt EcoWaste4Food, czyli wspieranie ekologicznych rozwiązań innowacyjnych w celu zmniejszenia marnotrawstwa żywności. Przystąpili do niego także uczniowie Szkoły Podstawowej w Liskowie.

W ramach pierwszego zadania - „Dzień otwarty Banku Żywności dla szkół” w Koninie, uczniowie uczestniczyli w warsztatach, podczas których zaznajomili się z potrzebami społecznymi oraz skalą problemu, jakim jest marnotrawienie żywności. Omówione zostały również przyczyny powstawania odpadów, głównie ze strony konsumenta.

W Polsce marnuje się blisko 9 mln ton żywności, z czego ponad 2 mln ton w gospodarstwach domowych. Dlatego młodzież dowiedziała się, jakie są główne powody wyrzucania żywności oraz które produkty są najczęściej wyrzucane.

Kluczowa w ograniczeniu marnotrawienia żywności jest zasada czterech "P": Pakuj starannie, Poproś o mniejsze porcje, Podziel się z innymi oraz Pięć posiłków dziennie.

Miłą niespodzianką po zakończonych warsztatach okazał się posiłek w postaci pizzy, którą uczniowie wykonali samodzielnie.

od 7 lat
Wideo

Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kalisz.naszemiasto.pl Nasze Miasto