W ramach pierwszego zadania - „Dzień otwarty Banku Żywności dla szkół” w Koninie, uczniowie uczestniczyli w warsztatach, podczas których zaznajomili się z potrzebami społecznymi oraz skalą problemu, jakim jest marnotrawienie żywności. Omówione zostały również przyczyny powstawania odpadów, głównie ze strony konsumenta.
W Polsce marnuje się blisko 9 mln ton żywności, z czego ponad 2 mln ton w gospodarstwach domowych. Dlatego młodzież dowiedziała się, jakie są główne powody wyrzucania żywności oraz które produkty są najczęściej wyrzucane.
Kluczowa w ograniczeniu marnotrawienia żywności jest zasada czterech "P": Pakuj starannie, Poproś o mniejsze porcje, Podziel się z innymi oraz Pięć posiłków dziennie.
Miłą niespodzianką po zakończonych warsztatach okazał się posiłek w postaci pizzy, którą uczniowie wykonali samodzielnie.
Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?