Ułani Księstwa Warszawskiego goszczą w Koźminku. ZDJĘCIA

Ewelina Samulak-Andrzejczak
Ewelina Samulak-Andrzejczak
W Koźminku gościli rekonstruktorzy, którzy odtwarzają początek XIX wieku - zarówno część związaną z wojskową stroną tamtych czasów, jak i dworem. Po części oficjalnej, Ułani Księstwa Warszawskiego wzięli udział w drugim Balu Podoficerów Księstwa Warszawskiego.

W sobotę, 24 września w Koźminku można było odwiedzić miejsce rekonstrukcji, obserwować zwyczajowe sceny, posłuchać kapeli Drugiego Pułku Ułanów Xięstwa Warszawskiego, podpatrywać działania rekonstruktorów, wysłuchać gawędy o broni, a także być świadkiem pojedynku na pistolety czy skorzystać z usług wróżki. W namiocie na terenie parku odbyła się też Akademia Koźminecka. Prelekcję pod tytułem „Domy i dwory, czyli jak dawniej mieszkano”, wygłosiła Marta Dardzińska, pracownik Muzeum Pana Tadeusza, ale również rekonstruktorka.

- Cała ta impreza jest organizowana przez Pułk 2 Ułanów Księstwa Warszawskiego. Natomiast w gościnne progi dworu w Koźminku zapraszamy naszych przyjaciół rekonstruktorów z całej Polski. Mamy tutaj 4 Pułk Piechoty Księstwa Warszawskiego, 33. Pułk Piechoty Wielkiej Armii Francuskiej. Podczas takich spotkań przede wszystkim historię materialną. To co wyróżnia takie spotkania to to, że można dotknąć wszystkiego – ubiorów, uzbrojenia, dowiedzieć się jak używano muszkietu czy pistoletu. A także posłuchać o zwyczajach XIX wiecznych – mówi Maciej Zapaśnik z 2. pułku Ułanów Xsięstwa Warszawskiego.

Po części otwartej dla zwiedzających, rekonstruktorzy bawili się na drugim Balu Podoficerów Księstwa Warszawskiego. Nie zabrakło muzyki i potraw z epoki.

- Na każde danie składa się kilka potraw. Będziemy mieli trzy potazie – potaź ogórkowy, z ziołami i drobiem, będzie też zupa cebulowa. A do tego będą dwa dania główne, sześć przydatków i trzy dania, które zjada się dla zaostrzenia apetytu. Później następują trzy kolejne dania. Wszystkie mniej więcej tak samo bogate. W sumie zaserwujemy 36 różnych potraw. Wszystkie dania są odtworzone z przepisów z epoki. Posiłkowaliśmy się tutaj książką „Kucharz doskonały”, „Kucharka Litewska”, czy „Kuchnia dobrze usposobiona” - opowiadał Paweł Krysiak, kucharz 2 pułku Księstwa Warszawskiego.

Rekonstruktorzy goszczą w Koźminku już po raz trzeci i jak zapowiadają – w planach są kolejne wizyty.

ZOBACZ TAKŻE:

Filharmonia Kaliska zaprosiła na koncert "Wiolonczelowy czar"

Filharmonia Kaliska zaprosiła na koncert "Wiolonczelowy czar" ZDJĘCIA

Bieg Winiarski w Kaliszu

Bieg Winiarski w Kaliszu. Sobotnie ściganie po leśnych ścież...

Program „Bazary i Bazarki” na ryneczku przy ul. Legionów w K...


Obserwuj nas także na Google News

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Ostrzał Kijowa. W trakcie operacji na sercu dziecka zabrakło prądu

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na kalisz.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie