Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Weganizm a serce

abcZdrowie.pl
archiwum Polskapresse
Weganie obarczeni są podwyższonym ryzykiem problemów układu sercowo-naczyniowego. Co jest przyczyną tej zależności i jak zapobiegać chorobom serca?

Weganami nazywamy osoby, które nie spożywają mięsa ani produktów pochodzenia zwierzęcego. Obarczone są one podwyższonym ryzykiem zakrzepów i miażdżycy naczyń krwionośnych. W rezultacie, mogą częściej niż pozostali ludzie doświadczać udarów i zawałów serca. Wynika to z faktu, że ich dieta jest uboga w wiele podstawowych składników odżywczych, takich jak żelazo, witamina B12, cynk czy kwasy tłuszczowe omega-3. Weganie często wykazują podwyższone stężenie homocysteiny i obniżone stężenie „dobrego” cholesterolu HDL we krwi. Tymczasem oba te czynniki wpływają na ryzyko schorzeń serca. Jak dowodzą badacze, problemom tym zapobiegać można poprzez suplementację witaminy B12 i kwasów tłuszczowych omega-3.

WIĘCEJ NA TEMAT W SERWISIE abcZDROWIE.pl

Wsparcie redakcyjne od:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Te produkty powodują cukrzycę u Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gdansk.naszemiasto.pl Nasze Miasto