Zwyczaj święcenia pokarmów narodził się ok. VIII wieku, ale na tereny Polski dotarł w czasach średniowiecza. Przyjął na przełomie XV i XVI w.
- Zawartość święconki różniła się w zależności od regionu, ale dobór potraw w koszyku nigdy nie był przypadkowy. W XVIII i XIX wieku księża przyjeżdżali do domów i święcili całe zastawione stoły, a także jedzenie ułożone w koszach i dzieżach na dziedzińcach kościelnych lub wiejskich placach. Dopiero nieco później święcenie potraw przeniosło się do kościoła. Zestaw święconego koszyka zmieniał się, ograniczano liczbę potraw, aż pozostało tylko siedem i obecnie zwyczaj święcenia ma charakter czysto symboliczny. Zestaw obowiązkowych potraw ustalony w okresie romantyzmu obowiązuje do dzisiaj. Potraw w koszyku może być więcej, ale te siedem powinno się w nim znaleźć symbolizują bowiem treść chrześcijaństwa - tłumaczy Wojciech Zjawiony, etnograf z Muzeum Okręgowego Ziemi Kaliskiej.
Chleb - wśród chrześcijan zawsze był najważniejszym symbolem – przedstawia bowiem Ciało Chrystusa, a we wszystkich kulturach był pokarmem podstawowym, niezbędnym do życia, gwarantował dobrobyt i pomyślność.
Jajko - jest symbolem odradzającego się życia i zwycięstwa nad śmiercią.
Sól - to symbol oczyszczenia, sedno istnienia i prawdy, to także minerał życiodajny, odstraszający zło.
Wędlina - zapewnia zdrowie i płodność, ale także jest symbolem dostatku.
Ser - symbolizuje przyjaźń między człowiekiem i siłami przyrody, miał zapewnić opiekę nad stadem zwierząt domowych.
Chrzan - zawsze był ludowym symbolem siły i fizycznej krzepy.
Ciasto - do koszyka ze święconką weszło ostatnie, jako symbol umiejętności i doskonałości.
Sam koszyk do święconki powinien być zrobiony z wikliny, słomy lub sosnowych łubów.
- Ani w koszyku, ani na stole wielkanocnym nie mogło zabraknąć baranka - anguska - który symbolizuje ofiarę Chrystusa. Wprowadził go w XVI wieku papież Urban V. Baranek był wykonywany z wosku, masła, ciasta, marcepanu, a na królewskich i wielkopańskich dworach także ze złota, srebra, drogich kamieni lub najszlachetniejszej porcelany. Współcześnie baranki wielkanocne wykonywane są z cukru lub białej czekolady - dodaje Wojciech Zjawiony.
Polub nas na FB
Widzisz wypadek? Coś cię zaniepokoiło? Chcesz się czymś pochwalić?
Pisz do nas na: [email protected]
lub zostaw nam wiadomość na facebooku
Powrót reprezentacji z Walii. Okęcie i kibice
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?