Jeśli choroba Leśniowskiego-Crohna znajduje się w okresie przewlekłym, pacjent powinien przyjmować z pożywieniem 2500-3000 kalorii dziennie. W jadłospisie powinny znaleźć się produkty bogate w białko, lecz ubogie w tłuszcze. Do zalecanych pokarmów należą: jaja, ryby, chude mięso, młode warzywa, soki oraz przeciery z warzyw i owoców. W okresie zaostrzeń przez trzy dni należy stosować dietę płynną, niedostarczającą błonnika. Wskazane jest picie gorzkiej herbaty i jedzenie rozcieńczonego przecieru lub kisielu owocowego. Po trzech dniach można spożywać nasączone wodą sucharki i kleik z ryżu.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?