Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Zrób pyszne danie razem z gospodyniami z Bogucic [FOTO]

Bartłomiej Hypki
Zrób pyszne danie razem z gospodyniami z Bogucic
Zrób pyszne danie razem z gospodyniami z Bogucic Bartłomiej Hypki
Już niebawem na rynku ukaże się książka kucharska, wydana przez nasze wydawnictwo, w której swoje specjały zaprezentuje m.in. Koło Gospodyń Wiejskich z Bogucic.

KGW Bogucice po około 20 latach reaktywowało się w 2006 roku. Obecnie liczy 20 członkiń.

- Poczułyśmy taką chęć, aby spotykać w celach kulturalnych - mówi Izabela Wąsiewicz, przewodnicząca koła. - Spotykamy się średnio raz w miesiącu, hucznie obchodzimy swoje okrągłe jubileusze, organizujemy sobie Wigilie i wyjeżdżamy na różne spektakle. Uczestniczymy także w licznych imprezach.

Jak podkreśla, mimo dużych różnic wieku - najstarsza z pań w kole ma 60 lat, a najmłodsza nie ma jeszcze 30. - dobrze się ze sobą dogadują.

Trzeba zaznaczyć, że panie mają się czym pochwalić, bowiem różne specjały przyniosły im liczne nagrody i wyróżnienia. Za pyszne gołąbki zajęły trzecie miejsce w jednej z kategorii podczas Festiwalu Tradycyjnych Smaków w Krainie Nocy i Dni w Szadku. Zaś ich pralinki boguckie, czyli pomidorki faszerowane, na które przepis znajdą Państwo w naszej książce kucharskiej, zyskały uznanie jury.

W 2014r. podczas gminnych dożynek w Brudzewie gospodynie wzięły udział w I Gminnym Konkursie Kulinarnym Regionalnego Jadła i Trunków. Zdobyły drugie miejsca za gruszkówkę - bursztynówkę oraz za najciekawszą aranżację stoiska.

W 2017 r. gospodynie z Bogucic reprezentowały gminę Blizanów podczas XV Świątecznych Spotkań z Tradycją w gminie Żelazków, zdobywając wyróżnienie za przygotowany stół ze smakowitościami.

Zapytaliśmy się, co proponują z okazji zbliżającego się Wielkiego Postu. Izabela Wąsiewicz proponuje swoją potrawę - śledzia w pierzynce.

- Na warstwę filetów dodajemy warstwę majonezu, potem starte gotowane ziemniaki i znów majonez, ale z chrzanem, aby dodać ostrości - tłumaczy przewodnicząca KGW Bogucice. - Potem dodajemy zmożoną cebulę i znów majonez. Do smaku sól i pieprz oraz na sam koniec ścierane na grubych oczkach jajko.

Fenomen Kamila Stocha

Dzień dobry TVN

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kalisz.naszemiasto.pl Nasze Miasto