Składniki:
1,5 do 2 szkl. mąki żytniej razowej,
2 szkl. mleka,
1 szkl. wody gazowanej,
2 jajka,
1 łyżka oleju,
sól do smaku. *
Farsz:
200 g szpinaku świeży bądź mrożony,
250 g sera feta,
2 ząbki czosnku,
1 pierś z kurczaka,
sól pieprz. *
Sposób przygotowania: Do wysokiego naczynia wlać mleko, wodę, roztrzepane jajka i mąkę, sól do smaku oraz odrobinę oleju (1-2 łyżki). Wszystko dokładnie wymieszać mikserem. Smażymy cienkie naleśniki.
Farsz: Szpinak przesmażyć na patelni z odrobiną oliwy, doprawiamy czosnkiem wyciśniętym z praski. Dodajemy rozdrobniony ser feta. Pierś z kurczaka doprawić solą pieprzem, można też przyprawą do kurczaka (według uznania). Grillujemy na patelni. Gotowe mięso kroimy na cienkie paseczki i nakładamy na farsz. Naleśniki zwijamy w rulon bądź trójkąty i podajemy. Do picia uczennice ze szkoły w Sobótce proponują naturalne soki np.: sok z marchwi z jabłka, sok z jarmużu jabłek i natki pietruszki lub jabłka i buraków. - Są bogate w witaminy i dodają nam dużo energii - zachęcają.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?