W 2009 roku produkt ten został wpisany w unijny rejestr chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych .
- W składzie Andrutów Kaliskich znajdują się: mąka, cukier, woda, tłuszcz roślinny lub zwierzęcy - mówi Eliza Smolińska, szefowa Lokalnej Organizacji Turystycznej , w której zrzeszeni są producenci kaliskiego przysmaku. - Jest to skład zatwierdzony przez Unię Europejską. W związku z tym informacje dotyczące dodawania suszu jajecznego do naszych andrutów są całkowicie bezzasadne.
Jednak wiadomość o skażonych produktach wiele kosztowała kaliskich producentów chrupiącego przysmaku.
- Ludzie przestali kupować nasze andruty - skarży się Urszula Kinowska, certyfikowany producent Andrutów Kaliskich. - Obawiają się, że dokładamy susz jajeczny. A tego nie robimy!
Jak się okazało Andruty Kaliskie ze znaczkiem unijnym można jeść bez obaw.
- Na liście odbiorców mieszanek piekarniczych nie było firm produkujących Andruty Kaliskie - informuje Barbara Gogolewska z kaliskiego sanepidu. -Firmy te nie korzystają z tego rodzaju mieszanek, a więc nie korzystały i z tej zawierającej susz jajeczny.
Skąd więc wzięły się andruty suche wśród trefnych produktów? Po prostu zbieżność nazw. W wielu częściach Polski andrutami nazywa się zwykłe wafle.
Wiadomości z Twojego miasta prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!
Prześlij nam swój artykuł lub swoje zdjęcia. Nie masz konta? Zarejestruj się!
Masz firmę? Dodaj ją za darmo do Katalogu Firm.
Organizujesz imprezę? Poinformuj nas!
Kalisz.naszemiasto.pl Dołącz do naszej społeczności na Facebooku!
META nie da ci zarobić bez pracy - nowe oszustwo
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?