Święto plonów w tym roku przygotowywały sołectwa Brudzew i Korab oraz wójt gminy Blizanów i Gminny Ośrodek Kultury w Blizanowie. Zaproszenie organizatorów przyjęli między innymi parlamentarzyści, samorządowcy, sołtysi na czele z prezesem koła stowarzyszenia sołtysów gminy Blizanów – Małgorzatą Jerz, księża: Andrzej Lewandowski – proboszcz parafii Brudzew, Lechosław Woźniak – proboszcz parafii Lipe, Przemysław Krzywański – proboszcz parafii Rychnów i Tomasz Strzelecki – proboszcz parafii Blizanów.
Dożynki w Brudzewie rozpoczęła msza św. w miejscowym kościele parafialnym, którą odprawił ks. Andrzej Lewandowski. Po nabożeństwie korowód dożynkowy przeszedł na plac głównych uroczystości. Starostowie dożynek Dagmara Pietrzak i Karol Janas przekazali na ręce wójta Sławomira Musioła bochen chleba wypieczony z mąki pochodzącej z tegorocznych zbiorów. Natomiast delegacje mieszkańców wsi Korab i Brudzew przygotowały okazałe wieńce, które przekazały na ręce: wójta Sławomira Musioła i Jana Wojtyły, przewodniczącego rady gminy oraz Krzysztofa Nosala, starosty kaliskiego i Janusza Nowaka, członka zarządu rady powiatu kaliskiego.
Ceremoniał dożynkowy przeprowadził zespół folklorystyczny „Kalina” z Blizanowa. Wieńce zostały ośpiewane i otańczone. Dozynki w Brudzewie były też okazją do przyznania odznaczeń. Medale „Zasłużony dla gminy” otrzymali: Tadeusz Przybył, Ryszard Raczyk, Barbara Talar, odznaki honorowe „Zasłużony dla rolnictwa”: Jan Bażant, Kazimierz Kaźmierski, Grzegorz Klimczak, Krzysztof Michalak, Stanisław Nowacki oraz podziękowań od wicepremiera, ministra gospodarki Janusza Piechocińskiego. Te ostatnie otrzymało 25 przedsiębiorców z gminy Blizanów.
Dożynki w Brudzewie, to także Gminny Konkurs Kulinarny Regionalnego Jadła i Trunków. Gdy tylko jury zakończyło ocenę potraw, nalewek i aranżacji stoisk, wszyscy chętni mogli się przekonać o wyjątkowych walorach smakowitości przygotowanych przez 12 Kół Gospodyń Wiejskich z terenu gminy Blizanów.
W części artystycznej wystąpiły zespoły taneczne działające przy blizanowskim GOK-u i Zespołach Szkół w Blizanowie i Jankowie Pierwszym, Młodzieżowa Orkiestra Dęta OSP Pruszków i Rychnów z zespołem „Akolada”. Licznie zgromadzona publiczność bawiła się w rytm starych i nowych przebojów „Czerwonych Gitar” oraz entuzjastycznie przyjęła występ kabaretu „Kałamasz”. Święto Plonów zakończyła zabawa taneczna do białego rana. Impreza była współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2007-2013 działanie 413 wdrażanie lokalnych strategii rozwoju w zakresie tzw. „Małych Projektów”.
Wyniki konkursu kulinarnego:
Kategoria: Regionalna potrawa pochodzenia roślinnego z ogórka, kapusty, pomidora:
1. Kapusta kiszona w kołderce – KGW Żegocin
2. Gołąbki z trzema farszami – KGW Lipe
3. Strucel z kapustą – KGW Szadek
Kategoria: Regionalna nalewka lub napój (alkoholowy lub bezalkoholowy):
1. Malinówka – KGW Poklęków
2. Gruszkówka-bursztynówka – KGW Bogucice
3. Nalewka wiśniowa – KGW Wyganki
Kategoria: Najciekawsza aranżacja stoiska:
1. KGW Jarantów
2. KGW Bogucice
3. KGW Wyganki
Kalisz.naszemiasto.pl Dołącz do naszej społeczności na Facebooku!
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?