MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Gastronomik w Kaliszu. Uczyli się kelnerskich trików

ESA
Uczniowie Gastronomika uczyli się kelnerskich trików
Uczniowie Gastronomika uczyli się kelnerskich trików Małgorzata Piwowarska-Szafirowicz, ZSTG w Kaliszu
Flambirowanie, szablowanie wina musującego czy serwowania potraw specjalnych, a oprócz tego wykłady rodzajów i zastosowania zastawy i bielizny stołowej. Wszystko to w ramach warsztatów „Nauka Usługiwania. Kelner-barman-kelner od win”, w których wzięli udział uczniowie Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich. Zajęcia prowadziła Akademia Kelnerska z Puław.

W piętnastogodzinnym kursie, który odbył się w minionym tygodniu wzięło udział 26 uczniów, kształcących się w zawodach: kelner, technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharz, a także dwie nauczycielki – Anna Kujawa i Karolina Kościuszko.

- _Warsztaty zostały bardzo wysoko ocenione przez uczniów. Była to piętnastogodzinna lekcja, która sprzyjała kreatywnemu myśleniu i wyzwalała potężny potencjał uczestników szkolenia. Psychologiczne aspekty, wplecione zarówno w część teoretyczną jak i praktyczną były motywacją do aktywnego działania i ciągłego zgłębiania tajników wiedzy kelnerskiej, co jest gwarancją osiągnięcia sukcesu zawodowego _– mówi Małgorzata Piwowarska-Szafirowicz z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich.

Swoją wiedzę i umiejętności uczniowie zgłębiali pod okiem Grzegorza Górnika – założyciela Akademii Kelnerskiej. Z dużym zaciekawieniem uczestnicy obserwowali umiejętności trenera oraz chętnie brali udział w ćwiczeniach dotyczących m.in. flambirowania, szablowania wina musującego czy serwowania potraw specjalnych. Równie ciekawe były wykłady dotyczące rodzajów i zastosowania zastawy i bielizny stołowej. Uczestnicy mieli możliwość poznania pełnego wachlarza, tzw. „garnituru” szkła barmana, kelnera i sommeliera. Zajęcia zawierały również zagadnienia dotyczące improstylu, serwisu synchronicznego, tzw. musztry kelnerskiej oraz pracy barmana, sommeliera i hydrosommeliera.

Warsztaty zakończyły się uroczystym rozdaniem indeksów (certyfikatów oraz zaświadczeń) w języku polskim i angielskim. Dyrektor Anna Piotrowska-Wągrocka odebrała przyznany dla ZSGH „EURO CERTYFIKAT JAKOŚCI” potwierdzający zaangażowanie szkoły w „stwarzanie szansy poszerzania umiejętności praktycznych oraz podnoszenie jakości kształcenia zawodowego w zawodach branży gastronomicznej”.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szokująca oferta pracy. Warunkiem uczestnictwo w saunie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kalisz.naszemiasto.pl Nasze Miasto