Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
O ile zwykłe masło nie jest polecanym tłuszczem do smażenia,...
fot. espies/123RF

Jaki jest najzdrowszy olej do smażenia? Na tych tłuszczach warto też grillować i piec. Podpowiadamy, na czym nie smażyć ryby, mięsa i warzyw

Masło klarowane (ghee)

O ile zwykłe masło nie jest polecanym tłuszczem do smażenia, ponieważ zawiera cząsteczki białek i cukrów, które palą się w stosunkowo niskiej temperaturze, oczyszczone z nich masło klarowane można bez obaw podgrzewać. Nazywane też ghee (choć tak naprawdę ghee jest poddane dłuższemu gotowaniu i ma orzechowy smak) w ponad 60 procentach składa się z nasyconych kwasów tłuszczowych, które są korzystniejsze dla organizmu niż tłuszcze pochodzące z mięsa.

Masło klarowane wytrzymuje temperaturę do 232 stopni Celsjusza, przez co nie ma ograniczeń co do jego stosowania w kuchni. Jego zaletą jest też przyjemny aromat masła, dzięki któremu z powodzeniem zastąpi klasyczny tłuszcz mleczny w kostce – zwłaszcza w tradycyjnie zawierających je daniach.

Zobacz również

Wkrótce kolejny rajd rowerowy śladami osadników z Wołynia, którzy przybyli na Żuławy

Wkrótce kolejny rajd rowerowy śladami osadników z Wołynia, którzy przybyli na Żuławy

Nowym Ministrem Rozwoju i Technologii został oborniczanin!

AKTUALIZACJA
Nowym Ministrem Rozwoju i Technologii został oborniczanin!

Polecamy

Najlepsza tarta z rabarbarem i bezą. Znika do ostatniego okruszka

Najlepsza tarta z rabarbarem i bezą. Znika do ostatniego okruszka

Żółta woda w Bałtyku. Czy to już sinice? Jest powód do obaw? Wyjaśniamy

Żółta woda w Bałtyku. Czy to już sinice? Jest powód do obaw? Wyjaśniamy

Niebezpiecznego starca możesz spotkać wszędzie. Uważaj na niego, bo jest toksyczny!

Niebezpiecznego starca możesz spotkać wszędzie. Uważaj na niego, bo jest toksyczny!