MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Olej wyciskany z awokado wyróżnia się najwyższym punktem...
fot. serezniy/123RF

Jaki jest najzdrowszy olej do smażenia? Na tych tłuszczach warto też grillować i piec. Podpowiadamy, na czym nie smażyć ryby, mięsa i warzyw

Olej z awokado

Olej wyciskany z awokado wyróżnia się najwyższym punktem dymienia wśród kulinarnych olejów – maksymalna temperatura, którą wytrzymuje, sięga 271 stopni Celsjusza.

Choć zawiera niewiele ponad 10 procent nasyconych kwasów tłuszczowych, jego odporność na ogrzewanie wiąże się z wysoką zawartością jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które należą do związków dość stabilnych termicznie i przeważają w oliwie z oliwek. W przeciwieństwie do niej olej awokado jest jednak dość neutralny w smaku, przez co nadaje się do przygotowania różnorodnych potraw.

Należy jednak pamiętać, że do smażenia w wysokiej temperaturze nadają się tylko jego wersje rafinowane. Te poddane naturalnej rafinacji wciąż wytrzymują temperaturę do 250 stopni, ale im bardziej zielony jest ich kolor, tym delikatniejsze powinno być ogrzewanie.

Zobacz również

Ciekawe biegi dla dzieci w ramach 12. Piątki dla Bartka w Kielcach [ZDJĘCIA]

Ciekawe biegi dla dzieci w ramach 12. Piątki dla Bartka w Kielcach [ZDJĘCIA]

Kulisy 12. Piątki dla Bartka w Kielcach na zdjęciach [GALERIA 2]

Kulisy 12. Piątki dla Bartka w Kielcach na zdjęciach [GALERIA 2]

Polecamy

Tygodniowy przegląd prasy w Kaliszu, (26.05-1.06.2024)

Tygodniowy przegląd prasy w Kaliszu, (26.05-1.06.2024)

Przegląd prasy z Kalisza w maju

Przegląd prasy z Kalisza w maju

Jakie buty na lato wybrać, a których unikać? Posłuchaj rad eksperta ortopedii

ROZMOWA
Jakie buty na lato wybrać, a których unikać? Posłuchaj rad eksperta ortopedii