Wegańska uczta odbyła się w niedzielę w Teatrze im. Wojciecha Bogusławskiego w Kaliszu. To tutaj zagościła Kaliska Kuchnia Społeczna. Zasada była prosta. Wystarczyło przynieść własną, wegańską potrawę by móc spróbować dań innych uczestników imprezy lub zapłacić wstęp w wysokości 10 złotych, najeść się i nie zawracać sobie głowy gotowaniem. Datki zostaną przekazane na wsparcie kaliskiego oddziału Fundacji Bread of Life.
Na stół trafiły różnego rodzaju dania: chleby, soki, domowe ciasta, pasty, sałatki, zupy, a nawet smalec. Wszystkie zostały przygotowane wyłącznie z naturalnych składników, bez użycia mięsa, w tym owoców morza, żelatyny, czy produktów pochodzenia zwierzęcego typu mleko i jego przetwory, jak: sery, masło, jaja, miód, czy żelatyna.
- Gotujących było ponad dwudziestu, ponad 40 osób zapłaciło za wstęp. Myślę, że jest to pełny sukces. Nie spodziewaliśmy się, że aż tyle osób będzie zainteresowanych zarówno gotowaniem, jak i jedzeniem - mówi Daniel Aleksandrzak, jeden z organizatorów Kaliskiej Kuchni Społecznej. - Chcieliśmy też zmobilizować wegetarian do poszukiwania nowych smaków, wymieniania się pomysłami. Od lat robię kotlety sojowe, ale obtaczałem je w jajku. Na potrzeby kuchni społecznej musiałem zmodyfikować przepis i zrobić panierkę bez jajkową. Okazuje się, że są równie pyszne, a mięsożercy się nimi zajadają. Dodatkowo chodzi o promocję weganizmu i pokazanie, że źle traktujemy zwierzęta.
Miłośników wegetarianizmu i weganizmu przybywa. Potrawy są nie tylko zdrowe, ale choćby pozbawione różnego rodzaju hormonów, które można znaleźć w mięsie.
- Zainteresowanie takim produktami jest coraz większe. Widać to choćby po gazetkach z marketów, gdzie każdy wydziela przynajmniej pół strony na produkty wegańskie i wegetariańskie. A to oznacza, że jest rynek. Dzisiaj wybór produktów jest coraz większy. Nawet w małych sklepach można kupić kotlety, czy mleko sojowe - dodaje Aleksandrzak.
Ewelina Brodnicka, na co dzień dziennikarka i autorka bloga kulinarnego przekonuje, że przygotowanie potraw wegańskich nie jest trudne. Zrobić może je każdy.
Byłeś świadkiem interesującego wydarzenia? Napisz do nas: [email protected]
Kalisz.naszemiasto.pl Dołącz do naszej społeczności na Facebooku!
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?