Wszystko w ramach kolejnego pokazu Wolnego Wędzenia przygotowanego przez kaliskie Towarzystwo Żywej Archeologii. Tym razem dodatkową atrakcją będzie możliwość degustacji oskoły - tradycyjnego napitku pijanego w całej Słowiańszczyźnie o tej porze roku.
- Jest to nic innego jak sok brzozowy. Świeży, niepasteryzowany, ma działanie oczyszczające i lecznicze: odtruwa i wzmacnia organizm, reguluje przemianę materii, wypłukuje z przewodów moczowych złogi skrystalizowanych minerałów i ich soli, a stosowany zewnętrznie odżywia włosy i wybiela piegi. Sok z brzozy pozyskiwany był od zarania dziejów przez naszych słowiańskich przodków i jeszcze przed II Wojną Światową nie było zacnej restauracji, w której nie podawano by oskoły. Napitek ten był znany, popularny i ceniony za swoje walory i gościł na każdym polskim stole. Zbieramy go ze zdrowych brzóz z szacunkiem dla tych pięknych drzew – tłumaczy Robert Sigmundsson z Towarzystwa Żywej Archeologii.
Warto dodać, że czas spędzany w Grodzie Piastów na Zawodziu umilą barwne opowieści. Chętni będą mogli spróbować niezwykłych specjałów za jedyne 10 złotych. W cenie jest porcja oskoły, wolno wędzonego pstrąga i surówek.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?