Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kalisz - Na Zawodziu uwędzą twarogi i pstrągi oraz napoją oskołą

AND
Andrzej Kurzyński
Do wędzarni Kaliskiego Grodu Piastów na Zawodziu ponownie trafią świeżo złowione pstrągi oraz białe twarogi. Przez dwa dni i noce poddawane wędzeniu zgodnie z tradycjami kulinarnymi naszych przodków, a już w niedzielę 3 kwietnia od godz. 12.00 będą poddawane ocenie Kaliszan.

Wszystko w ramach kolejnego pokazu Wolnego Wędzenia przygotowanego przez kaliskie Towarzystwo Żywej Archeologii. Tym razem dodatkową atrakcją będzie możliwość degustacji oskoły - tradycyjnego napitku pijanego w całej Słowiańszczyźnie o tej porze roku.

- Jest to nic innego jak sok brzozowy. Świeży, niepasteryzowany, ma działanie oczyszczające i lecznicze: odtruwa i wzmacnia organizm, reguluje przemianę materii, wypłukuje z przewodów moczowych złogi skrystalizowanych minerałów i ich soli, a stosowany zewnętrznie odżywia włosy i wybiela piegi. Sok z brzozy pozyskiwany był od zarania dziejów przez naszych słowiańskich przodków i jeszcze przed II Wojną Światową nie było zacnej restauracji, w której nie podawano by oskoły. Napitek ten był znany, popularny i ceniony za swoje walory i gościł na każdym polskim stole. Zbieramy go ze zdrowych brzóz z szacunkiem dla tych pięknych drzew – tłumaczy Robert Sigmundsson z Towarzystwa Żywej Archeologii.

Warto dodać, że czas spędzany w Grodzie Piastów na Zawodziu umilą barwne opowieści. Chętni będą mogli spróbować niezwykłych specjałów za jedyne 10 złotych. W cenie jest porcja oskoły, wolno wędzonego pstrąga i surówek.

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kalisz.naszemiasto.pl Nasze Miasto