Wywiadówce przyświecało hasło „Staropolskim obyczajem rodziców i uczniów powitanie” , które służyło upowszechnianiu walorów kuchni staropolskiej podczas tradycyjnych otrzęsin klas pierwszych, obrzędu znanego już w średniowieczu wśród żaków.
Jako uczestnicy projektu chcieliśmy połączyć te dwie rzeczy w „ jednym garnku” - mówiła Anna Piotrowska–Wągrocka, dyrektorka placówki. Zachęcając do skosztowania potraw podkreślała, że uroczystość ma na celu ocalić od zapomnienia piękno i urok przygotowywania kulinariów staropolskich, które pojawiają się jedynie dwa razy w roku – w Wielkanoc oraz na Boże Narodzenie.
Podczas biesiady goście mogli skosztować baby drożdżowej, podpłomyków z otrębami, polewki piwnej z serem białym, kaszy z grochem. Niespodzianką imprezy był tort i przepięknie udekorowana sala bankietowa. Rodzice mogli podziwiać przeróżne talenty swoich pociech oraz uzyskać informacje na temat funkcjonowania warsztatów szkolnych, miejsca pracy uczniów kształcących się w zawodach gastronomicznych. Atrakcją obchodów 20. Dni Dziedzictwa Kulturowego z hasłem przewodnim “Tajemnice Codzienności” były także dania przygotowane przez Stowarzyszenie Kolovrat. Biesiadowaniu nie byłoby końca , gdyby nie konieczność pojawienia się rodziców w klasach, gdzie musieli zapoznać się z postępami dzieci w nauce.
Wiadomości z Twojego miasta prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!
Prześlij nam swój artykuł lub swoje zdjęcia. Nie masz konta? Zarejestruj się!
Masz firmę? Dodaj ją za darmo do Katalogu Firm.
Organizujesz imprezę? Poinformuj nas!
Kalisz.naszemiasto.pl Dołącz do naszej społeczności na Facebooku!
Krzysztof Bosak i Anna Bryłka przyjechali do Leszna
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?