Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kaliszanie z Maguro Sushi Bar na aukcji tuńczyka w Japonii [FOTO, WIDEO]

AND
Kaliszanie z Maguro Sushi Bar na aukcji tuńczyka w Japonii
Kaliszanie z Maguro Sushi Bar na aukcji tuńczyka w Japonii Maguro Sushi Bar
Kaliszanie z Maguro Sushi Bar, jako jedyni obcokrajowcy od czterech lat uczestniczą w noworocznych aukcjach tuńczyka w Tokio. To wydarzenie, które licznie gromadzi przedstawicieli restauracji, hurtowników i rybaków. A ceny jakie padają przyprawiają o zawrót głowy.

Reprezentanci kaliskiego Maguro Sushi Bar już od 4 lat uczestniczą w tym uroczystym rozpoczęciu roku razem z Japończykami, jako jedyni obcokrajowcy na giełdzie Tsukiji w Tokio.

- Tradycją stało się dla nas uczestnictwo w noworocznych aukcjach tuńczyka w Tokio. W 2014 roku nie kryliśmy wzruszenia kiedy japońscy partnerzy po raz pierwszy zaprosili nas na licytację. Przez 4 kolejne lata nawiązaliśmy wiele przyjacielskich relacji z japońskimi restauratorami oraz dostawcami najlepszych, oryginalnych produktów do sushi. Zdobyte doświadczenie wykorzystujemy codziennie w rodzinnym mieście Kaliszu, serwując sushi na najwyższym poziomie – mówi Paweł Popiołek właściciel Maguro Sushi Bar w Kaliszu. - Jesteśmy dumni z faktu, iż udało nam zapisać się na kartach historii targu Tsukiji tuż przed jego zamknięciem. Dla wielu pracujących tam Japończyków Kalisz stał się najpopularniejszym miastem w Polsce – dodaje.

Pierwsza tegoroczna aukcja tuńczyka odbyła się 5 stycznia. Po raz ostatni gościła na największej giełdzie rybnej na świecie – Tsukiji, któa niebawem zmieni swoją lokalizację. Wydarzenie licznie zgromadziło przedstawicieli restauracji, hurtowników i rybaków. Wśród gości był m.in. Jiro Ono restaurator z 3 gwiazdkami Michelin, znany z filmu „Jiro śni o sushi”.

Wszystkie oczy podczas tegorocznej aukcji zwrócone były w stronę właściciela sieci restauracji Sushi Zanmai, który nieprzerwanie od 5 lat ustanawiał rekordy cen tuńczyka. Za pierwszy zwycięski okaz w 2012 roku zapłacił on prawie milion złotych. W 2013 roku ustanowił nie pobity jak dotąd rekord cenowy tuńczyka błękitnopłetwego - w przeliczeniu na złotówki to aż 5,6 mln złotych za 222 kilogramową rybę. W kolejnych latach zakupione przez niego tuńczyki osiągały ceny: 2014 rok – 7,4 mln jenów, 2015 rok – 4,5 mln jenów, 2016 rok – 14 mln jenów i 74 mln jenów w 2017 roku.

Za tegorocznego 190-cio kilogramowego tuńczyka błękitnopłetwego z prefektury Aomori restaurator zapłacił 30,4 mln jenów, czyli około miliona polskich złotych. Choć nie była to najwyższa cena podczas tegorocznej aukcji, wszyscy właśnie jego wskazują jako zwycięzcę tego pojedynku.

- W tym roku zdecydowałem się na kupno trochę lżejszej ryby ponieważ po długich oględzinach uznaliśmy ją za najbardziej wartościową pod względem smaku. Zapłaciliśmy najwyższą cenę w przeliczeniu na jeden kilogram ryby a ponieważ jestem przekonany, że dokonaliśmy słusznego wyboru dziś sam pokroję ją dla moich gości – mówił zaraz po zakończeniu aukcji Kiyoshi Kimura.

Najwyższą cenę osiągnął 405-cio kilogramowy tuńczyk błękitnopłetwy zakupiony przez Yugitaka Yamaguchi, hurtownika reprezentującego Hiroshiego Onodera, właściciela spółki cateringowej, do której należą wysokiej klasy restauracje serwujące kuchnię japońską. Yugitaka już kilka lat z rzędu próbował przebić najwyższe oferty cenowe Kimury i w tym roku za tuńczyka zapłacił 36,5 mln jenów – równowartość 1,1 mln złotych.

Byłeś świadkiem interesującego wydarzenia? Napisz do nas: [email protected]

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na kalisz.naszemiasto.pl Nasze Miasto