Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Konferencja naukowa w kaliskim wydziale UAM. Tym razem o... gotowaniu [PROGRAM]

Andrzej Kurzyński
Konferencja naukowa w kaliskim wydziale UAM. Tym razem o... gotowaniu
Konferencja naukowa w kaliskim wydziale UAM. Tym razem o... gotowaniu Andrzej Kurzyński
W czwartek, 9 listopada w kaliskim Wydziale Pedagogiczno-Artystycznym UAM odbędzie się ogólnopolska konferencja naukowa zatytułowana „Moda na gotowanie. Medialne i kulturowe wizerunki jedzenia”.

Na cykl wykładów zapraszają Zakład Studiów Polonistycznych i Komunikacji Medialnej oraz Zakład Ochrony Dóbr Kultury i Komunikacji Międzykulturowej. Honorowy patronat nad konferencją objął Krzysztof Nosal, starosta kaliski, a także Forum Młodych Medioznawców i Komunikologów oraz Uniwersyteckie Stowarzyszenie na rzecz Wydziału Pedagogiczno-Artystycznego UAM w Kaliszu Artem Docendi.

Ogólnopolska Konferencja Naukowa "Moda na gotowanie. Medialne i kulturowe wizerunki jedzenia", Kalisz, 9 listopada 2017 r. - PROGRAM

9.00 –10.00 rejestracja uczestników (WP-A UAM, sala E 236)

10.00 –uroczyste otwarcie konferencji, prof. UAM dr hab. PiotrŁuszczykiewicz, Dziekan WP-A UAM, dr Magdalena Zdrowicka-Wawrzyniak, Zakład Studiów Polonistycznych i Komunikacji Medialnej WP-A
10.15 – 10.45 - wykład inauguracyjny – Jedzenie, kultura, antropologia, prof. UAM dr hab. Waldemar Kuligowski, Instytut Etnologii i Antropologii Kulturowej UAM
10.45–11.05 - Kulinaria a rozrywka społeczności lokalnych - na podstawie lokalnego przekazu medialnego, dr Justyna Kubik, kulturoznawca, Strzelce Opolskie
11.05 – 11.25 – „Tradycyjnie i naturalnie”. (Re)konstrukcja lokalnych tradycji kulinarnych w lifestylowych mediach a etnograficzny detal, dr Karol Walczak, Zakład Ochrony Dóbr Kultury i Komunikacji Międzykulturowej WP-A
11.25 –11.45 – Kaszubskie tradycje kulinarne – medialny zamęt, czy udane próby ich ocalenia? mgr Alina Werochowska, Muzeum Zachodniokaszubskie w Bytowie

Dyskusja

12.00 –12.30 – przerwa kawowa I (sala E 242)
12.30 - 12.50 - Sztuka kulinarna w muzeum, dr Arkadiusz Bednarczuk, Zakład Ochrony Dóbr Kultury i Komunikacji Międzykulturowej WP-A
12.50 – 13.10 - Kulinarna festiwalizacja kultury na przykładzie imprezy plenerowej „Imieniny Borowej Ciotki” w Zagrodzie Styp–Rekowskich w Płotowie, mgr Barbara Koszela, Muzeum Zachodniokaszubskie w Bytowie
13.10 – 13.30 - W pogoni za tożsamością lub jej iluzją w turystyce kulinarnej, prof. UAM dr hab. Michał Jarnecki, Zakład Ochrony Dóbr Kultury i Komunikacji Międzykulturowej WP-A
13.30 – 13.50 - Kuchnia
smaków
przyprawiona
paragrafem. Ochrona
dziedzictwa kulinarnego –
wybrane aspekty prawnomiędzynarodowe, dr Samanta Kowalska, Zakład Informacji Naukowej WP-A
13.50 – 14.10 - Bakchantki albo o niecodziennych zwyczajach kulinarnych tebańskich kobiet, dr Julius
z Grzybowski, Zakład Edukacji Środowiskowej WP-A

Dyskusja
14.30 – 15.00 - przerwa kawowa II (sala E 242)
15.00 –15.20- To, co żywi i zabija, dr Andrzej Guzowski, Wydział Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku
15.20 – 15.40 - Między kuchnią a apteką. O leczniczych właściwościach żywności w Oziołach i mocy ich (1534) Stefana Falimirza, dr Agnieszka Raubo, Zakład Studiów Polonistycznych i Komunikacji Medialnej WP-A
15.40 - 16.00 - Kuchnia otwarta na salon. Moda i ekonomia przestrzeni, dr Sebastian Latocha, Instytut Etnologii i Antropologii Kulturowej Uniwersytetu Łódzkiego
16.00 – 16.20 - Wpływ czynników kulturowych na zachowania żywieniowe pacjentów odmiennych
kulturowo w warunkach szpitalnych, lic. pielęgniarstwa Katarzyna Pietruszewska, Warszawski Uniwersytet Medyczny
16.20 - 16.40 - Moda na gotowanie w kontekście bezpieczeństwa społeczeństwa w XXI w., dr Paulina Wiśniewska,
Wyższa Szkoła Pedagogiki i Administracji im. Mieszka I w Poznaniu
16.40 – 17.00 - *Wielki głód albo jak smakuje ludzka wątroba, dr Bartosz Kowalczyk, Zakład Studiów Polonistycznych i Komunikacji Medialnej WP-A
Dyskusja. Zamknięcie konferencji

Byłeś świadkiem interesującego wydarzenia? Napisz do nas: [email protected]

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kalisz.naszemiasto.pl Nasze Miasto