Warto wiedzieć, że kawa jest ważnym źródłem cennych przeciwutleniaczy. Substancje te chronią komórki organizmu oraz obecne w nim związki przed zniszczeniami wywołanymi przez wolne rodniki, zmniejszając stan zapalny i ryzyko rozwoju groźnych chorób.
Niskie i umiarkowane spożycie kawy wiąże się z mniejszym ryzykiem udaru mózgu oraz rozwoju choroby wieńcowej serca prowadzącej do zawału - to doniesienia z tegorocznego kongresu Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego, ESC Congress 2021. Z tej samej bazy danych pochodzą też dowody m.in. na nieco rzadsze infekcje COVID-19.
Wyniki najobszerniejszej jak dotąd analizy rozwiewają wątpliwości na temat kardiologicznych efektów regularnej, wieloletniej konsumpcji kawy przez osoby bez zdiagnozowanych chorób serca.
Nie za dużo
Nadmierna porcja kofeiny, choć u każdego inna, powoduje te same nieprzyjemne objawy. Należy do nich przyspieszenie pracy serca i jego kołatanie – a także ucisk w głowie, żołądku, jelitach czy nudności. Choć jednak wypicie kawy powoduje umiarkowane i czasowe podniesienie ciśnienia krwi, osoby spożywające ją regularnie mają normalne jego wartości, a nawet niższe niż osoby unikające kawy.
Na podstawie:
Zobacz także:
Polub nas na FB
Obserwuj nas także na Google News
Pismak przeciwko oszustom, uwaga na Instagram
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?