Panel dyskusyjny poświęcony był kształceniu praktycznemu, ponieważ celem nadrzędnym Europejskiego Tygodnia Umiejętności Zawodowych jest podniesienie atrakcyjności i poprawa wizerunku kształcenia oraz szkoleń zawodowych w Europie. Założeniem spotkania było także nawiązanie współpracy pomiędzy szkołami ponadgimnazjalnymi i pracodawcami w celu kształcenia adekwatnego do potrzeb rynku pracy.
- Osoby zabierające głos w dyskusji wymieniały się informacjami, doświadczeniami oraz najczęściej wyrażały pogląd, że należy zmienić mentalność społeczną dotyczącą kształcenia zawodowego, bowiem szkoły techniczne nie tylko przygotowują wykwalifikowaną kadrę fachowców, ale także stwarzają warunki dla osób, które pragną się rozwijać i kontynuować naukę na wyższych uczelniach – mówi Małgorzata Piwowarczyk-Szafirowicz z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Kaliszu.
Uczestnicy konferencji podczas przerwy mieli także okazję ocenić umiejętności kelnerów oraz kucharzy, którzy brali udział w projekcie Erasmus+ i zdobywali doświadczenie podczas stażu zawodowego zagranicą. Młodzież z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich pod kierunkiem nauczycieli przygotowała potrawy, nakrycia stołów oraz zaprezentowała popis sztuki kelnerskiej. Uczniowie otrzymali także książkowe nagrody, a wszyscy uczestnicy spotkania słodkie upominki z rąk Świętego Mikołaja, który pojawił się na końcu spotkania.
Strefa Biznesu: Zwolnienia grupowe w Polsce. Ekspert uspokaja
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?