Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Powiatowy konkurs kulinarny „Moje głąbki” w Szadku

AND
Powiatowy konkurs kulinarny „Moje głąbki” w Szadku
Powiatowy konkurs kulinarny „Moje głąbki” w Szadku Wioletta Przybylska
Powiatowy konkurs kulinarny „Moje głąbki” odbył się podczas Regionalnych spotkań z żywnością tradycyjną i ekologiczną „Na pograniczu kultur” jakie odbyły się w minioną sw agroturystyce „Karczma Kaliska” w Szadku.

Nagrody wręczył wicestarosta kaliski Andrzej Dolny. Niewątpliwą atrakcją spotkania dla wszystkich miłośników kuchni polskiej i dziedzictwa kulinarnego było spotkanie z Grzegorzem Russakiem, który swoimi wyjątkowymi opowieściami przyciągną nie tylko myśliwych, ale przede wszystkim mieszkańców, którzy chcieli wiedzieć jak dobrze przyrządzić potrawy, aby smakowały wyjątkowo. Opowiadał gawędy o dziczyźnie i polskiej kuchni myśliwskiej. Było to spotkanie zorganizowane specjalnie dla członków kół łowieckich z terenu powiatu kaliskiego.
Grzegorz Russak- znawca dziedzictwa kulinarnego był przewodniczącym komisji konkursowej „Moje gołąbki”.

Wspólnie z Tomaszem Chlebbą administratorem portalu „Kulinarny Kalisz” i  Haliną Mołdawską WODR w Poznaniu, specjalista Obszarów zakresu  Rozwoju Obszarów Wiejskich Przedsiębiorczości i Agroturystyki oceniali wyroby kół gospodyń wiejskich, producentów producentów wytwórców, aby wybrać najlepsze smaki.

Gości podczas festiwalu smaków przywitał Krzysztof Grabowski członek Zarządu Województwa Wielkopolskiego, który powiedział jak ważne dla Wielkopolski jest pielęgnowanie tradycji i dziedzictwa kulinarnego. W regionalnym  spotkaniu udział wzięli wystawcy i producenci, którzy należą już do Siedzi Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska. A wśród zaproszonych gości, którzy przyjechali na Regionalne spotkania byli również: poseł na sejm RP Leszek Aleksandrzak, wiceprezes WFOSiGW w Poznaniu Marek Baumgart, wicestrosta kaliski Andrzej Dolny, Radni rady powiatu kaliskiego Dorota Karpieko, Sylwiusz Jakubowski oraz radna sejmiku woj. wielkopolskiego Barbara Nowak.
Komisja konkursowa po ocenie produktów uznała, że nagrody i wyróżnienia przyzna następującym kołom i organizacjom:

Powiatowy konkurs kulinarny „Moje głąbki” w Szadku

I miejsce Marcie i Patrykowi Różalskim z zajazdu „Noce i dnie” w Russowie za unikalne wykorzystanie mięsa kaczego jako farszu do gołąbków.

II miejsce dla Stowarzyszenia „Pomost” w Koźminku za gołąbki z liśćmi winogron w sosie jogurtowym. W związku z możliwością konserwacji liści winogron, gołąbki można wykonywać przez cały rok.

III miejsce dla KGW Końska Wieś- gm. Godziesze Wielkie za gołąbki z kaszy gryczanej z tartymi ziemniakami i maczajką. Oryginalny sposób podania gołąbków z wykorzystaniem maczanki jako sosu. Potrawa regionalna z pogranicza polsko- ukraińskiego- co b. dobrze wpisało się w tytuł konkursu „na pograniczu kultur”

Wyróżnienia:
1. Maria Wielgocka
2. Gabriela Swędrowska
3. KGW Gadów
4. KGW Michałów Drugi
5. KGW Lipe
6. KGW Przedzeń
7. KGW Zborów
8. KGW Bogdanów

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kalisz.naszemiasto.pl Nasze Miasto