PWSZ w Kaliszu zamierza dostosować kierunki kształcenia studentów, tak aby uczelnię opuszczali fachowcy oczekiwani przez zakłady przemysłu spożywczego. Już podjęto działania zmierzające do otwarcia nowego kierunku - technologii żywności i żywienia.
Podczas spotkania, którego gospodarzem była rektor PWSZ w Kaliszu prof. nadz. n. med. Magdalena Pisarska-Krawczyk, zaprezentowano pomieszczenia wygospodarowane z zasobów lokalowych uczelni na przyszłe laboratorium analityczne dla potrzeb firm spożywczych.
Władze PWSZ w Kaliszu zapewniają przyszłych partnerów, że uczelnia otwiera się na szeroką współpracę z lokalnym biznesem i oferuje cały swój potencjał, zaplecze i dorobek naukowy, na jej pogłębienie.
W trakcie spotkania podpisano listy intencyjne z pierwszą grupą przedsiębiorstw o gotowości współpracy z uczelnią w tworzeniu laboratorium, zlecaniu potrzebnych badań, a także udziału w zakupie nowoczesnej aparatury. Uczelnia będzie starać się o wsparcie finansowe na wyposażenie laboratorium z funduszy WRPO - Działanie 1.2 Wzmocnienie potencjału innowacyjnego przedsiębiorstw Wielkopolski. Będzie poszukiwać także innych źródeł wsparcia, w tym ewentualnej partycypacji przedsiębiorstw.
Listy intencyjne podpisane zostały przez rektora PWSZ prof. Magdalenę Pisarską-Krawczyk i koordynatora klastra Andrzeja Spychalskiego z następującymi firmami: Azet Products Sp. z o.o., Colian Sp. z o.o., Elena Import-Export Franciszek Siegień, Fabryka Maszyn Spożywczych „Spomasz” Pleszew S.A., Młyn Niedźwiady, PHPU Transvet Sp. z o.o., Nestle S.A. oddział w Kaliszu, Wielkopolskimi Wytwórniami Żywności Profi sp.z o.o.sp.k, Lazurem Spółdzielczym Związkiem Grup Rolnych i z Zespołem Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Janka Bytnara Rudego.
Celem PWSZ w Kaliszu jest także zainicjowanie swoistego ruchu społecznego na rzecz zdrowego i racjonalnego żywienia. W tym przedsięwzięciu uczelnia liczy na udział Uniwersytetu III wieku, Zespołu Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich, kaliskich technologów żywienia i dietetyków. Możliwe jest również otwarcie profesjonalnego punktu sprzedaży zdrowej żywności, suplementów diety i diet klinicznych oraz prowadzenie sklepu internetowego z tymi produktami.
W ramach nowo otwartego kierunku studiów rozważana jest także możliwość prowadzenia warsztatów, na których w trakcie zajęć praktycznej nauki zawodu będzie wytwarzana zdrowa żywność dla potrzeb studentów oraz klientów zewnętrznych.
Kolejnym krokiem może być doradztwo i poradnictwo w żywieniu oraz realizacji programów likwidacji otyłości.
Zobacz także:
2. Po co zwierzętom w ZOO liny?
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?