Rogale marcińskie przepis - SKŁADNIKI
Na nadzienie:
Biały mak
Biszkopty
Cukier
Orzechy
Wanilia
Daktyle
Rodzynki
Margaryna
Skórka z pomarańczy
Na ciasto
Mąka pszenna
Jajka
Drożdże
Cukier
Mleko
Olej
Sól
Margaryna
Rogale marcińskie - przepis na masę
Zaparzamy mak. Gdy ostygnie, mielimy go przez maszynkę. Do zmielonego maku musimy dodać cukier i margarynę, a następnie delikatnie go podsmażyć. Do podsmażonej masy wsypujemy według uznania dodatki. (orzechy, rodzynki, daktyle, trochę wanilii, esencja np. migdałowa). Gotową masę zostawiamy, by się wystudziła.
Rogale marcińskie - przepis na ciasto
Potrzebujemy mąki, drożdży rozpuszczonych w mleku, cukru, soli i jajek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, by powstała jednolita masa. Pod koniec dolewamy oleju. Gotowe ciasto formujemy w prostokąt i pod folią chłodzimy w lodówce. Po schłodzeniu, ponownie je rozwałkowujemy.
Prostokąt składamy na trzy części i sklejamy brzegi. Następnie ciasto musi kilkanaście godzin odstać w lodówce. Po wyjęciu z lodówki ciasto kroimy wzdłuż na 2 części, a potem każdą część na trójkąty.
Masę układamy na ciasto i zwijamy w rogaliki. Pieczemy je na blaszce w temperaturze 180 C. Ciepłe rogale można polukrować lub posypać cukrem pudrem. \
SKĄD SIĘ WZIĘŁY ROGALE ŚWIĘTOMARCIŃSKIE - LEGENDA
Źródło: TVN24/x-news
Pasta jajeczna z awokado
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?