Podczas całego cyklu szkoleniowego prowadzonego przez specjalistów z Fundacji im. Królowej Polski św. Jadwigi szczególnie widoczne było osobiste zaangażowanie i inicjatywa członków grupy. Szkolenia te organizowane były przez Centrum Ekonomii Społecznej Osób Niepełnosprawnych w ramach projektu „Samodzielni w Ekonomii Społecznej” współfinansowanego ze środków UE w ramach EFS.
W pierwszej kolejności grupa zapoznała się z praktycznymi zagadnieniami prawnymi związanymi z rejestracją spółdzielni socjalnej, a następnie pracowano nad szczegółami związanymi z podejmowaną działalnością. Uczestnicy szkoleń zbierali dane niezbędne do stworzenia biznesplanu: informacje o lokalnym rynku, konkurencji, dostawcach produktów oraz wyposażeniu małej gastronomii. Ilość i jakość dostarczonego materiału sprawiła, że praca nad ich interpretacją przebiegała bardzo sprawnie. Dane te stanowiły punkt wyjścia dla stworzenia planu przychodów i kosztów działalności. Grupa świetnie poradziła sobie z budżetem inwestycyjnym, przygotowując w szczegółach cały plan wydatków na wyposażenie. Przygotowano profesjonalną ofertę i plan marketingowy dla kawiarni. Spora część szkolenia poświęcona była na omówienie specyfiki pracy osób niesłyszących w gastronomii i w kontaktach z klientami.
Zorganizowano zebranie, na którym wybrany został zarząd spółdzielni oraz przygotowana została dokumentacja niezbędna do rejestracji podmiotu w Krajowym Rejestrze Sądowym. Prezesem został Jarosław Łuczon, a wiceprezesem Maria Olejniczak. Członkiem zarządu spółdzielni została Anna Jarecka. Tak powstała Spółdzielnia Socjalna SILENCE. Nazwę tą nosić będzie również kawiarnia. W przypadku grupy osób niesłyszących nazwa jest bardzo wymowna. Duże podziękowania i słowa uznania nalezą się tłumaczom języka migowego.
Aby nie tracić czasu i odpowiednio przygotować się do otwarcia i prowadzenia lokalu członkowie spółdzielni wzięli udział w kilku szkoleniach. Wszyscy wzięli udział w szkoleniu kucharskim i kelnerskim, który z pewnością podniósł umiejętności a także wprowadził nowe spojrzenie na przyszłą ofertę gastronomiczną lokalu. Kolejnym było szkolenie z zarządzania lokalem gastronomicznym.
Już wkrótce zostanie podpisana umowa na mocy której otrzymają środki finansowe na inwestycje związane z przygotowaniem lokalu. W związku z tym, że pracownikami kawiarni będą osoby niesłyszące i niedosłyszące, zostaną one wyposażone w specjalne urządzenia, dzięki którym klienci będą mogli ich zrozumieć. W menu restauracji znajdzie się duży wybór kaw, herbat oraz zdrowa żywność. Obecnie prowadzone są rozmowy z władzami Kalisza na temat miejsca, gdzie mógłby powstać lokal. Spółdzielnia otrzymała propozycje lokali z miejskich zasobów mieszkaniowych.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?