Uczennice Katarzyna Wolniaczyk, Daria Śnieg oraz Oliwia Moras pod kierunkiem Karoliny Kościuszko zajęły pierwsze miejsce w tym prestiżowym konkursie. Nagroda główna dla szkoły w kwocie 3,5 tysiąca złotych została przekazana na ręce dyrektor kaliskiego gastronomika Doroty Szaleniec-Plichty przez Marzenę Wodzińską, radną Sejmiku Wielkopolskiego. Młodzież otrzymała laptopy, które na pewno pomogą w realizacji kolejnych wyzwań.
Hasło tegorocznego Dnia Żywności brzmiało: „Jedz lokalnie, myśl globalnie”. Prelegenci zwracali uwagę na spożywanie lokalnych produktów – pomidorów i ziemniaków. Z tych surowców znanych na całym świecie można tworzyć różne smaczne potrawy. Jedzenie regionalnych produktów to nowy trend nazywany LOCAVORE, czyli wybieranie surowców ekologicznych, organicznych, naturalnych i lokalnych. Kolejnym zagadnieniem spotkania był temat radzenia sobie z marnowaniem żywności.
W trakcie imprezy nie zabrakło poczęstunku lokalnymi produktami – uczestnicy mogli spróbować kaliskich andrutów oraz tłoczonego soku jabłkowego „Dar Ogrodu”.
ZOBACZ TAKŻE:
Polub nas na FB
Widzisz wypadek? Coś cię zaniepokoiło? Chcesz się czymś pochwalić?
Pisz do nas na: [email protected]
lub zostaw nam wiadomość na facebooku
Obserwuj nas także na Google News
Konto Amazon zagrożone? Pismak przeciwko oszustom
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?