Powiat Kaliski wnioskował o przystąpienie do Konsorcjum na początku 2017 roku. Procedura akcesyjna związana z dostosowaniem się do wymogów zrzeszenia zakończyła się pomyślnie i wraz z końcem 2017 roku Rada Programowa Konsorcjum wydała decyzję o przyjęciu „Kaliskich Smaków” w poczet swoich członków.
Członkostwo w Konsorcjum stwarza wiele możliwości promowania produktów i dań kuchni regionalnej. Konsorcjum jest bowiem partnerem Polskiej Organizacji Turystycznej i zajmuje się przede wszystkim działaniami prowadzącymi do efektywniejszego wykorzystania potencjału regionalnego, budowaniem na skalę ponadregionalną i krajową markowych produktów turystycznych opartych na kuchni regionalnej i produktach tradycyjnych, a także promowaniem i zdobywaniem rynków dla sprzedaży tychże produktów w kraju i poza jego granicami.
Dodajmy, że Szlak Kulinarny „Kaliskie Smaki” zrzesza restauratorów i przedsiębiorców mających w swojej ofercie charakterystyczne dla naszego regionu dania i produkty. W jego skład wchodzą obecnie: Restauracja KTW Park w Kaliszu, Restauracja Hotel Pałac Tłokinia, Komoda Klub Residence w Kaliszu, Dwór Stary Chotów, Hotel Kristoff w Łaszkowie, Karczma Kaliska, Stajnia Czempisz – Zielony Dworek. W ramach „Kaliskich Smaków” działają ponadto zlokalizowana w Kolonii Kokanin Tłocznia Soków Owocowych TeSO, Piekarnia „Bułeczka” z Zagorzyna, działający w Złotnikach Małych Zakład Mięsny Tomasza Łucyka oraz doskonale znany, utożsamiany z naszym regionem produkt „Andruty Kaliskie”.
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?