12 kucharzy, którzy swoje korzenia mają właśnie w Wielkopolsce w Pałacu Tłokinia walczyło o tytuł Wielkopolskiego Kucharza Roku, a tym samym o możliwość reprezentowania naszego województwa w najbardziej prestiżowym konkursie w Polsce, czyli Kulinarnym Pucharze Polski.
- Zadaniem uczestników jest przygotowanie dania głównego z użyciem czterech obowiązkowych składników: gęsina, podroby z gęsi, rabarbar oraz fasolka. Mają na to 1,5 godziny. Zawodników ocenia międzynarodowe jury, wybitni szefowie kuchni z Polski pod przewodnictwem Marcina Budynka i dwie szefowe kuchni z Niemiec, w tym Julia Komp, najmłodsza zdobywczyni Gwiazdki Michelina na świecie - mówi Joanna Ochniak, współorganizator konkursu.
Rozgrywki to nie wszystko. Przybyli do Pałacu Tłokinia goście mieli szansę spróbować różnych wyśmienitych dań, m.in. potraw z grilla przygotowanych przez mistrza Macieja Grubmana BBQ Polska. Festiwalowi Kuchni Wielkopolskiej towarzyszył też pokaz kulinarny Kurta Schellera, Jacka Szczepańskiego, Artura Skotarczyka. Pokazom towarzyszył koncert Roberta Kasprzyckiego.
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?