MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Bitwa Regionów w Szczytnikach. Zobaczcie, jakie potrawy przygotowały KGW z naszego regionu. ZDJĘCIA

OPRAC.:
Ewelina Samulak-Andrzejczak
Ewelina Samulak-Andrzejczak
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Poznań
I etap konkursu kulinarnego Bitwa Regionów odbył się w Szczytnikach. Wystartowało 18 Kół Gospodyń Wiejskich z naszego regionu. Najlepsze okazało się KGW „Marianki” z Marianowa.

W ramach Szczytnickiego lata, które odbyło się w sobotę 15 czerwca na placu przy OSP w Szczytnikach wyłoniono najsmaczniejszą potrawę regionalną w ramach I etapu konkursu kulinarnego Bitwa Regionów. Do rywalizacji stanęło 18 KGW.

Zwycięzcy Bitwy Regionów w Szczytnikach

Komisja konkursowa przyznała pierwsze miejsce KGW "Marianki" w Marianowie za policzki wołowe podane z puree ziemniaczanym w towarzystwie aromatycznej retro sałatki. Drugie miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich FLORENTYNA za kluchy na łachu z policzkami i młodą kapustą, a trzecie miejsce przyznano Kgw Gostyczyna za udka z kaczki confit podane z puree z modrej kapusty i krokietami ziemniaczanymi

Wyróżniono:

  • Koło Gospodyń Wiejskich w Pośredniku za Pieczoną gęś z farszem

  • KGW Blizanówek za Szlachetnego jelenia z wielkopolskimi dodatkami

  • Koło Gospodyń Wiejskich w Lezionie za Świeżonkowy galimatias ze sznytką

  • Kgw Chełmianki za Golonka Chełmiecka z Krzanem i Kapuchą

Czytaj także

W Bitwie Regionów w Szczytnikach udział wzięły:

  • Koło Gospodyń Wiejskich w Będzichowie z Kremem z Parzybrody po naszemu z szarpaną kaczką na żelaznych kluskach wraz z kiszoną kapustą i sokiem z hyćki

  • Koło Gospodyń Wiejskich w Czachulcu Starym z Darami Lasu w dzikiej otoczce, szparagami w kajdanach i karmelizowaną młodą marchwią podane na gofrze

  • Koło Gospodyń Wiejskich w Biernatkach z Pijany Królik w sosie własnym w towarzystwie szagówek i kapusty zasmażanej oraz kompotem z owoców sezonowych

  • Koło Gospodyń Wiejskich Porwity z Kacza pierś w glazurze owocowej z puree ziemniaczanym w andrucie

  • Koło Gospodyń Wiejskich w Brudzewie z Zrazy po królewsku w aksamitnym sosie grzybowym z pyroczkami, kapusta gotowana i sok z naci pietruszki z dodatkiem mięty

  • Koło Gospodyń Wiejskich w Mącznikach z "Błękitna" Polędwiczka na patyku w grillowanym warzywniku

  • KGW Skalmierzyce z Babciny karczek po skalmiersku

  • KGW Chojno z Czarna polewka Wielkopolska z kluseczkami

  • Koło Gospodyń Wiejskich w Górach Złotnickich Góralki z Rozgrzewająca zupa krem z ogórka zielonego z chipsem z boczku i plyndzem z zielonego ogórka

  • Koło Gospodyń Wiejskich w Pawłówku z Geś po staropolsku z różyczkami z ziemniaków i kapustą zasmażaną

  • Koło Gospodyń Wiejskich Zbiersk z Pogaduchy pod pierzynką

Organizatorem wydarzenia był Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Poznaniu.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Koniec sprawy Assange'a. Ugoda z USA zapewnia mu wolność

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kalisz.naszemiasto.pl Nasze Miasto