18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Gastronomik w Kaliszu zorganizował konkurs Profesjonalny kelner

Andrzej Kurzyński
Konkurs profesjonalny kelner w kaliskim gastronomiku
Konkurs profesjonalny kelner w kaliskim gastronomiku Andrzej Kurzyński (c)
Gastronomik w Kaliszu zorganizował w piątek konkurs pod hasłem Profesjonalny kelner. Do rywalizacji przystąpiło siedem szkół gastronomicznych województwa wielkopolskiego.

Gastronomik w Kaliszu zorganizował konkurs po raz pierwszy. Szkoła liczy jednak, że wpisze on się już na stałe do kalendarza szkolnych konkursów w Wielkopolsce. Honorowy patronat nad imprezą objął Janusz Pęcherz, prezydent Kalisza. Uczestników oraz zaproszonych gości powitała rozpoczęła dyrektor Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich im. Janka Bytnara ,, Rudego” w Kaliszu, Anna Piotrowska- Wągrocka.

Organizatorki rywalizacji, Karolina Kościuszko i Honorata Karbowniczek zaplanowały dwa etapy. Część merytoryczna dotyczyła przygotowania nakrycia stołu dla 4 osób na uroczystą kolację oraz nakrycia stołu dla jednej osoby do określonego menu zgodnie z poleceniem i sposobem serwowania potraw. W nakryciu trzeba było uwzględnić szkło do napojów alkoholowych i bezalkoholowych, które uczestnik sam dobierał do podanego menu. Ostatnia konkurencja pierwszego etapu dotyczyła wiązania krawata na butelkę. Podczas sprawnościowej części przygotowanej przez nauczyciela wychowania fizycznego, Macieja Rosiewicza odbył się bieg z tacą z przeszkodami na dystansie 100 metrów i bieg sprinterski z tacą na dystansie 60 metrów. Nad prawidłowym przebiegiem konkursu czuwała komisja konkursowa w składzie: przewodnicząca: Ewa Wawrzyńczak - kierownik kształcenia praktycznego w Zespole Szkół Gastronomiczno- Hotelarskich, członkowie: Sylwia Boczula, autoryzowany dystrybutor Tuppeware, główny sponsor imprezy, Damian Hajdziony menadżer restauracji „Lazur”, Michał Niemiec kaliski radny, absolwent szkoły, właściciel restauracji „Tajskiej” w Warszawie, Dawid Dominiak, absolwent szkoły, kelner restauracji „Komoda”.

Wyniki konkursu: I miejsce zajął Sebastian Dzierzgwa z Zespołu Szkół Rolniczego Centrum Kształcenia Ustawicznego im. S. Staszica w Kościelcu przygotowany przez Jolantę Chruścielską . II miejsce zdobył Krzysztof Pawlik z Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich im. Janka Bytnara „Rudego” w Kaliszu, którego opiekunem była Lidia Kwaśnik. III miejsce wywalczyła Patrycja Wrotecka z Zespołu Szkół Ekonomiczno – Usługowych im F. Chopina w Żychlinie, przygotowana przez Elżbietę Sell. Zwycięzcy otrzymali nagrody od sponsorów imprezy: firmy Tupperware , Alior Banku, Spółdzielni Mleczarskiej ”Lazur”, Miasta Kalisz oraz Rady Rodziców.

Byłeś świadkiem interesującego wydarzenia? Napisz do nas: [email protected]

Kalisz.naszemiasto.pl Dołącz do naszej społeczności na Facebooku!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kalisz.naszemiasto.pl Nasze Miasto