Kaliski Festiwal Wina. Specjaliści dzielili się tajnikami i historią tego trunku ZDJĘCIA

Bartłomiej Hypki
Bartłomiej Hypki
Kaliski Festiwal Wina. Specjaliści dzielili się tajnikami i historią tego trunku
Kaliski Festiwal Wina. Specjaliści dzielili się tajnikami i historią tego trunku Bartłomiej Hypki
O tradycji, winnych szczepach i ich walorach można było dowiedzieć się podczas Kaliskiego Festiwalu Wina. Wydarzenie, które odbyło się na patio Calisia One, zorganizowane zostało w Kaliszu po raz 5.

Winiarstwo rozwija się w całej Polsce. W 2010 roku było w naszym kraju było 60 winnic, dziś jest ich kilkaset.

- Jeżeli chodzi o rejon Wielkopolski, mamy ich kilkanaście. Jest wielu drobnych producentów wina, którzy na własne potrzeby uprawiają winorośl - mówi Agata Truszkowska z kaliskiego salonu M&P. - Kalisz też ma swoje tradycje winiarskie. Nazwa Winiary wywodzi się stąd, że w rejonie Prosny już we wczesnym średniowieczu funkcjonowały winnice, które prowadzili książęta, a później przejęli to duchowni. Winiarstwo wraca do Polski, mamy kilka swoich własnych szczepów.

Zmienia się też kultura picia wina. Agata Truszkowska podkreśla, że ludzie chcą poznawać szczepy, smaki, degustować.

- Najbardziej popularne w Polsce są włoskie wina, a z czerwonych szczep Primitivo, szczególnie z miasta Salento. Wiele osób pyta o wina półwytrawne, więc bardzo popularny jest też chilijski szczep Carménère, ponieważ ma bardzo mało cierpkości. To alternatywa dla win półwytrawnych - mówi Marek Strzelkowski z kaliskiego salonu M&P. - Z białych numerem jeden jest Pinot Grigio. Jeśli chodzi o lato, bardzo dobre jest portugalskie Vinho Verde, świeże i delikatnie musujące. Z polskich natomiast królują białe szczepy Solaris i Seyval Blanc -

Święto wina

W sobotę na patio Calisia One pojawiła się okazji do poznania i odkrycia nowych smaków. Podczas 5. Kaliskiego Festiwalu Wina zaprezentowanych zostało ponad 150 win, ale także alkohole mocne i cygara z 23 krajów.

- W Kaliszu świetnie nam wychodzi ten festiwal. Wiele osób się nim interesuje, z roku na rok coraz więcej odwiedza. Naszym zadaniem jest nauczyć ich jak najwięcej i przekazać historyczną wiedzę o winach. A wiedza winiarska jest bardzo przydatna towarzysko - mówi Mirosław Pawlina, właściciel firmy M&P Alkohole Wina Cygara, która wspólnie z Chleb i Wino zorganizowała festiwal. - Nasi sommelierzy posiadają kursy uznawane przez światowe organizacje, wśród nich są tu dwaj finaliści z ostatnich mistrzostw.

Na 16 stanowiskach, podzielonych na państwa, specjaliści dzielili się z przybyłymi gośćmi nie tylko tajnikami czy historią, ale i pasją do wyjątkowych trunków.


Obserwuj nas także na Google News

Jakub Kochanowski - Orlen

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na kalisz.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie