Kolacja odbyła się piątkowy wieczór, 23 czerwca, w szklarni Edyty i Piotra Król w Rajsku. W tym wyjątkowym miejscu i niezwykłej scenerii, spotkali się członkowie Szlaku, a także zaproszeni goście, aby wspólnie skosztować proponowanych przez właścicieli pysznych dań - kremu z pomidorów o bardzo intensywnym smaku oraz makaron z sosem bolognese z pomidorkami koktajlowymi. To dania przyrządzone i podane przez właścicieli Karczmy - Małgorzatę i Łukasza Leboda, a powstały one w oparciu o pomidory z gospodarstwa państwa Król. Spróbować można było także pomidorów we wszelkich odmianach i kolorach, jakie są uprawiane przez państwa Edytę i Piotra Król.
A na deser podano słodkości i szarlotki przygotowane przez panią Olę z gospodarstwa Wróblewscy Sady, która również od niedawna jest członkiem Szlaku. To przykład świetnej współpracy, gdzie właściciele restauracji korzystają z oferowanych przez lokalnych producentów owoców i warzyw, wspólnie się wspierają, wymieniają doświadczenia i promują się nawzajem.
Podczas kolacji starosta kaliski Krzysztof Nosal, wicestarosta kaliski Zbigniew Słodowy, przewodniczący rady Jan Adam Kłysz oraz radni powiatowi - Dorota Karpieko, Artur Szymczak i Robert Marszałek złożyli gratulacje właścicielom Gospodarstwa Pomidory Król, które w tym roku obchodzi 30-lecie swojej działalności.
Szlak Kulinarny Kaliskie Smaki jest koordynowany przez Powiat Kaliski.
Zobacz także:
Polub nas na FB
Obserwuj nas także na Google News
Jak czytać kolory szlaków turystycznych?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?