Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pulpeciki z karpia na seminarium ekologicznym w Liskowie ZDJĘCIA

Redakcja
Joanna Górska/Marta Wolarz
W sobotę w Regionalnym Centrum Informacyjno-Doradczym Odnawialnych Źródeł Energii działającym przy Zespole Szkół nr 1 w Liskowie odbyło się Seminarium Unijne poświęcone rolnictwu ekologicznemu. Głównymi założeniami spotkania były: zwiększenie zainteresowania polskich producentów rolnictwem ekologicznym, przedstawienie kroków niezbędnych w celu uzyskania certyfikacji oraz udzielenie porad dotyczących pozyskania środków unijnych.

Do udziału w seminarium zaproszono w szczególności rolników i przetwórców żywności, właścicieli gospodarstw agroturystycznych, członkinie kół gospodyń wiejskich, członków Szlaku Kulinarnego „Kaliskie Smaki”, samorządowców różnych szczebli oraz sołtysów.

Daria Hawat z Dyrekcji Generalnej ds. Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Komisji Europejskiej przybliżyła uczestnikom temat rolnictwa ekologicznego z perspektywy Komisji Europejskiej. O środkach finansowych, a konkretnie o możliwościach pozyskania unijnego finansowania informowała uczestników Aleksandra Blak z Lokalnego Punktu Funduszy Europejskich w Kaliszu.

Mateusz Sieradzki - koordynator Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska przybliżył sylwetki nowych członków Sieci, przyjętych w 2019 r. Obecnie sieć liczy już 115 podmiotów. Jak wskazywał koordynator, warto zainstalować nową aplikację mobilną "Kuliarna-wielkopolska" zawierającą aktualne sylwetki wszystkich członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska i laureatów konkursu na najlepszy obiekt turystyki wiejskiej w Wielkopolsce wraz z usługą geolokalizacji oraz informacjami nt. ich działalności, zdjęciami i opisami produktów, a także z możliwością tworzenia wybranych szlaków turystyczno-kulinarnych. Aplikacja będzie służyła również do promocji imprez organizowanych przez Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi związanych z żywnością i turystyką, poprzez mobilny kalendarz wydarzeń.

Jedną z atrakcji seminarium był pokaz kulinarny przygotowany przez Kamila Klekowskiego, szefa kuchni, propagatora lokalnych produktów, pomysłodawcy i organizatora wielu wydarzeń kulinarnych promujących produkty regionalne. Kucharz wraz z uczestnikami seminarium przygotował w swojej Mobilnej Kuchni zdrowe i efektowne pulpeciki z karpia z sałatką z papryki i ciecierzycy.

Nie zabrakło akcentu lokalnego. Dla wszystkich uczestników wystąpił Zespół Folklorystyczny „Liskowianie”.

Organizatorami seminarium było Przedstawicielstwo Komisji Europejskiej w Polsce, gmina Lisków oraz Gminny Ośrodek Kultury w Liskowie. Współorganizatorzy: powiat kaliski, Samorząd Województwa Wielkopolskiego oraz Towarzystwo Inicjatyw Społecznych „Nowy Świat”.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kalisz.naszemiasto.pl Nasze Miasto