Łatwy baranek wielkanocny na śniadanie wielkanocne. Poznaj klasyczny przepis na deser. Zrobisz go z prostego ciasta ucieranego

Materiał promocyjny SM Mlekpol
Szybki baranek wielkanocny z ciasta to ciekawa ozdoba świątecznego stołu, którą można zjeść z całą rodziną.
Szybki baranek wielkanocny z ciasta to ciekawa ozdoba świątecznego stołu, którą można zjeść z całą rodziną. Getty Images/NoirChocolate/zdjęcie ilustracyjne
Jednym z symboli świąt wielkanocnych jest baranek. W nawiązaniu do tradycji w wielu rodzinach praktykuje się zwyczaj wypiekania ciasta w kształcie baranka wielkanocnego. Taki baranek może być upieczony również w kilku małych foremkach. Wypróbuj przepis na baranka wielkanocnego dla całej rodziny.

W skrócie

Tradycyjny baranek wielkanocny może być upieczony nie tylko z ciasta ucieranego. Zdarza się spotkać baranki z ciasta drożdżowego lub wykonane z rozpuszczonej czekolady. Najszybszym i najłatwiejszym do zrobienia jest baranek z ciasta ucieranego. Ważne, aby korzystać z wysokiej jakości masła, które nadaje barankowi wielkanocnemu przyjemnej konsystencji podczas ucierania oraz niebiańskiego aromatu. Wypróbuj przepis na baranka wielkanocnego na święta.

reklama

Tradycyjny baranek wielkanocny — łatwy przepis

Liczba porcji: dla 4 – 6 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 3 jajka średniej wielkości,
  • 1 żółtko,
  • 125 g cukru,
  • 12 g cukru waniliowego,
  • 85 g masła Łaciate,
  • 25 g mąki ziemniaczanej,
  • 125 g mąki pszennej,
  • cukier puder do oprószenia.

Czytaj także: Krucha tarta wielkanocna z jajkami na przystawkę. Obłędne nadzienie wylewam na maślane ciasto

Jak zrobić baranka wielkanocnego?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku roztopiłam w garnku 75 g masła i odstawiłam do wystudzenia.
  2. Piekarnik rozgrzałam do 180° C razem z blachą wstawioną na najniższą półkę.
  3. W misce robota kuchennego ubiłam jajka z żółtkiem i oboma cukrami przez 7 minut na puszystą masę.
  4. W tym czasie masa nabiera puszystości i jaśnieje.
  5. Do miski przesiałam mąkę pszenną i ziemniaczaną i dodawałam po łyżce do ubitej masy jajecznej.
  6. Wszystkie składniki wymieszałam na jednolitą, gęstą masę przy pomocy silikonowej szpatułki.
  7. Do masy wlałam przestudzone i roztopione masło. Dokładnie wymieszałam.
  8. Foremkę w kształcie baranka dokładnie wysmarowałam pozostałym masłem, wysmarowałam do 3/4 wysokości.
  9. Ciasto na baranka wielkanocnego wstawiłam w foremce do piekarnika i piekłam przez 30 minut.
  10. Upieczonego baranka zostawiłam w foremce do całkowitego wystudzenia.
  11. Wystudzonego baranka wielkanocnego przed podaniem warto udekorować cukrem pudrem.

Więcej inspiracji kulinarnych znajdziesz na stronie Najlepsze w kuchni

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Łatwy baranek wielkanocny na śniadanie wielkanocne. Poznaj klasyczny przepis na deser. Zrobisz go z prostego ciasta ucieranego - Strona Kuchni

Wróć na kalisz.naszemiasto.pl Nasze Miasto